hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Budanan ağaçlar ve biçilen otlar gübre olarak geri dönüyor

    Budanan ağaçlar ve biçilen otlar gübre olarak geri dönüyor
    expand

    Budanan ağaçlar ve biçilen otlar gübre olarak geri dönüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okan ÇALIŞKAN/TARSUS(Mersin), (DHA)-MERSİN’in Tarsus ilçesinde belediye kentte yaptığı budama faaliyetlerinden elde edilen ağaç, çiçek ve benzeri bitkisel atıkları makinelerle öğütüp, gübreye dönüştürüyor.
    Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın verdiği talimatla park ve bahçelerde budanan ağaçlar ve biçilen otlar öğütülerek doğaya geri kazandırılıyor. Yapılacak olan çalışma ile 'çubuk kırma' ve 'dal kırma' kimi yerde de 'ağaç yongalama' işlemi yerinde öğütülüp, toprağa karıştırılarak binlerce liralık gübre tasarrufu sağlayacak. Aynı zamanda proje ile doğal gübre üretimi de artmış olacak.
    Türkiye'de geri dönüşümü son derece az olan bitkilerin; organik atıklarının yakılması yolu ile imhası hava kirliliğine ve vahşi depolamaya alınması ekonomik kayıplara yol açarken, öte yandan imhası sırasında oluşabilecek olan hastalıklarında önüne geçecek. Sterilize edilecek olan ve işleme tabi tutulan bitki artıkları, spor alanlarında, yürüyüş yollarında, çocuk oyun alanlarının zeminlerinde ve yeni yeşil alan peyzaj düzenlemelerinde toprakla karıştırılarak ayrıca değerlendirilmiş olacak. Ayrıca parklarda biçilen otların atıkları, pazar atıkları ve mutfak atıkları kompost makinesinde işleme tabi tutulduktan sonra bitki üretim alanlarında değerlendirilecek.
    Başkan Haluk Bozdoğan, çalışmaların sonucunda, yıllık yaklaşık 50 bin metreküp bitkisel atığın işlenerek doğaya geri kazandırılacağını belirterek, "Budanmış ağaç dalları, yaprakları ve biçilen çim gibi atıklar ufak parçalara ayrılarak kompost haline gelmesine olanak sağlanacak" dedi.
    Bitkisel atıkların öğütülmesi ile elde edilen ürünler fermantasyona uğratılarak toprak yüzeyine serpileceğini ifade eden Başkan Bozdoğan, topraktaki organizmaların canlılığını koruyarak, neminin muhafazasına, havalanmasına, erozyonun ve hastalıkların önlenmesine yardımcı olacağını dile getirdi.
    Başkan Bozdoğan, protein değeri yüksek olan bu organik kompostun verim artışı sağlamasının yanı sıra, çevrenin zirai atıklardan temizlenmesi ve çevre kirliliğinin önlemesi gibi önemli faydalarının da olacağını sözlerine ekledi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow