hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarsus’a Toprak ve Bitki Analiz Laboratuarı

    Tarsus’a Toprak ve Bitki Analiz Laboratuarı
    expand

    Tarsus’a Toprak ve Bitki Analiz Laboratuarı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okan ÇALIŞKAN/TARSUS(Mersin), (DHA)-MERSİN'de Tarsus Belediyesi kentte çiftçilik ile uğraşan 15 bin kayıtlı üretici için Toprak ve Bitki Analiz Laboratuarı kurdu.
    Çukurova Bölgesinin en kapsamlı laboratuarı olarak anılan tesisin fiziki yapısı da Belediye tesislerinde hurdalıkta atıl durumda olan malzemelerin geri dönüşümü sağlanarak inşa edildi. 150 metre açık, 80 metre kapalı alan üzerine son sistem cihazlar ile kurulan birim için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına başvuru yapılarak akreditasyon işlemi gerçekleşecek. Alınacak olan ruhsatın ardından 15 bin çiftçinin arazisiyle ilgili Toprakta Temel Analizi, Detaylı Toprak Analizi, Sulama Suyu Analizi ve Bitki Analizleri alanların da kayıtlı işlem yapılacak. Belediye yerleşkesi içerisinde yer alan birimde 3 mühendis,1 Laboratuar teknikeri ve 1 saha görevlisi hizmet verecek.
    Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın talimatları ile Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuarda bulunan bilimsel malzemeler de Ziraat Odası ile yapılan protokol ile ücretsiz olarak temin edildi. Laboratuarı ziyaret eden Belediye Başkanı Bozdoğan, "Bilinçli tarım uygulamalarıyla arazi sahibi üreticilerin de yüzünü güldüren yüksek verimler ve üstün kaliteli ürünler alınması için oluşturduğumuz bu birim Çukurova’nın en verimli topraklarına sahip olan Tarsus’u tekrar eski günlerine döndürmeye yardımcı olacaktır. İyi Tarım uygulamaları ile geleceğe, geçmişten aldığımız güçle emin adımlar ile yürüyeceğiz. Yolculuğun ilk adımını attık. Son denetlemeler yapıldıktan sonra önümüzdeki birkaç hafta içerisinde tamamen yetkilendirilmiş bir laboratuar olacağız. Yetkiyi aldıktan sonra Belediye olarak tek yetkili laboratuar olacağız. Bize destek sunan, talebimize nezaket gösteren Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı’ya da teşekkür ediyorum" dedi.
    Oluşturulan birimin hemen yanı başında 400 metrekarelik 'Model üretim alanı' sahası oluşturduklarını da ifade eden Başkan Bozdoğan, "Çalışmalarımızda öncelikle uzman ziraat mühendisleri, toprak analizi yapılacak araziden GPS konum kayıtlarıyla toprak numunesi alarak akreditasyona sahip laboratuarlarımızda analize sokacağız. Laboratuarda ortaya çıkan toprak analiz sonuçlarına göre uzman ziraat mühendislerimiz, kendi seramızda model uygulama yaparak toprak örneklerine göre özel bitki besleme programları hazırlayacaklar. Uygulama sonucu çiftçilere bu şekilde teslim edilecek. Biz sadece toprağı değil, analiz sonucuna göre bitki kimliği de oluşturacağız. Kırsaldan Ovaya kadar, Çamlıyayla ilçemizde dahil olmak üzere ilk etapta 193 mahalleye, saha ekiplerimiz tarafından üreticiye ücretsiz danışmanlık hizmeti sunacağız. Tarımsal kalkınmaya çok önem veriyorum bu işi de kamu yararına göre uygun ölçekte yapacağız" sözleri kullandı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow