hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarsus'ta 'Atatürk Treni' ilk kez halkın ziyaretine açıldı

    Tarsusta Atatürk Treni ilk kez halkın ziyaretine açıldı
    expand

    Tarsus'ta 'Atatürk Treni' ilk kez halkın ziyaretine açıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okan ÇALIŞKAN/TARSUS/(Mersin), (DHA)- MERSİN'de Tarsus Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97'nci yıldönümü kutlamaları kapsamında müze konsepti olan ‘Atatürk Treni'ni ilk kez halkın ziyaretine sundu. 
    1935 yılında Almanya’da yaptırılan ve Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı son yurt gezisinde kullandığı 2 trenden biri olan ‘’Atatürk Treni’’ Anıtkabir Komutanlığı’nın nizami müze koşullarına göre düzene sokuldu. Yapılan tören sonrasında, Ata’nın seyahat ettiği treni ziyaret eden vatandaşlar Tarsus’ta ilk defa kullanılan arttırılmış gerçeklik 4K fotoğraf çekimi ile o anı ölümsüzleştirdi. 2008 yılında Tarsus’a getirilen ancak sadece protokolün ziyaret edebildiği tarihi treni gezen vatandaşlar, böyle bir hizmetin halka açılmasından dolayı memnuniyet duyduklarını aktardılar.
    Açılıştan önce konuşan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan ise yaptığı konuşmada, “Cumhuriyet acıyla gözyaşıyla kanla kazanıldı. Bir tarafta ülkenin kötü duruma düşmüş hali, zor hali, öbür tarafta insanların ürkek yılgın bitkin sefalet içinde ayağa kalkmalar ve özgürlük savaşını vermeleri ve binlerce insanın ayağa kalkış destanı sonrası kurulan Cumhuriyet. Öyle bir Cumhuriyet ki kimsesizlerin kimsesi. Öyle bir rejim ki bir aşçının oğlunu, tuğla fabrikasında çalışan kadının oğlunu bile belediye başkanı yapabilen, kadınlarımızı milletvekili, vali, kaymakam, muhtar yapan Cumhuriyet. Öyle bir Cumhuriyet ki insanların her şekilde eşit mücadele verdiği herkesin özgür olduğu bir rejim ve bize bunu sağlayan bu ülkenin tek bir Başkomutanı tek bir kurtarıcısı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları. Milletvekilim çok güzel söyledi, çalışmak, çalışmak ve hep çalışmak, mimarisi ile, kültürüyle, bilinci ile kimliği ile aç bir kentteyiz. Ne kadar az çalışırsak emin olun ilerlemeleri ve aydınlanmayı geciktiririz” dedi.
    Müzeye dönüştürülen Atatürk Treni’nin açılış kurdelesinin kesimin ardından katılımcılar sergilenen Ata’nın hatıralarını, kişisel kullanım eşyalarını büyük bir merak ve heyecanla inceleyip bol bol fotoğraf çektiler.

    FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow