hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çerkeslerin Toroslar'a uzanan öyküsü yeniden 'Sadiye' adını buldu

    Çerkeslerin Toroslara uzanan öyküsü yeniden Sadiye adını buldu
    expand

    Çerkeslerin Toroslar'a uzanan öyküsü yeniden 'Sadiye' adını buldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)-MERSİN'de, Toroslar ilçesine bağlı Atlılar Mahallesi eski adı Sadiye'ye kavuşuyor.
    Toroslar Belediyesi'nin kasım ayı Belediye Meclis Toplantısı'nda gündem maddelerinden biri olan Atlılar Mahallesi sakinlerinin dilekçeleri üzerine mahallenin ismi eski adı olan 'Sadiye' olarak değiştirildi. 1864 yılında Çerkes Sürgününün ardından Rusya'dan gelen Çerkesler, Suriye’ye doğru bilinmez bir yolculuktayken Mersin’de gemileri bozulunca Sultan 2’nci Abdülhamid Han'ın kızı Şadiye Sultan'ın yardımlarıyla Toroslar'ın eteğindeki Atlılar Mahallesi'ne yerleştirildi. Kendilerine tahsis edilen yerleşim yerine vefa borcu olarak Sadiye ismini veren Çerkesler, 1960 ihtilalinden sonra Atlılar olarak değiştirilen mahallelerinin eski adı Sadiye'ye Toroslar Belediye Meclisi'nin onayıyla kavuştu. Meclis'te oy birliğiyle kabul edilen isim değişikliği talebinin ardından Atlılar Mahalle Muhtarı Mutlu Özdemir, Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz'ı ziyaret ederek, duyarlılığından dolayı teşekkür etti.
    Mersin Sadiye Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yusuf Duman ve mahalle sakinlerinin de hazır bulunduğu ziyarette mahallelerini eski adına kavuşturmanın mutluluğunu yaşadıkların belirten muhtar Özdemir; "Sadiye ismi, köyümüze yerleştirilen zor durumdaki kardeşlerimize yardımcı olan Sultan 2'nci Abdülhamid'in kızı Şadiye Hanımdan geliyor. Köylümüz bu ismi kabul etmiş, benimsemiş ve Sadiye olarak kullanılmaya devam ediliyor. Hatta resmi dairelerde bile Sadiye olarak biliniyor.1960 ihtilalinden sonra mahallemizin ismi  Atlılar olarak değiştiriliyor. Biz de mahalle sakinlerimizin yoğun isteği üzerine isim değişikliği ile ilgili imza dilekçemizi Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz'a ilettik ve meclis gündemine getirdiler. Köyümüzün ismi Sadiye olarak değiştirildi. Başkanımıza ve konuyu oy birliğiyle kabul eden meclis üyelerine teşekkür ediyoruz" dedi.
    Dernek Başkanı Duman da köylerinin tarihçesini araştırmasından dolayı Başkan Yılmaz'a memnuniyetini dile getirerek; "Dernek olarak kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Başkanımız, köyümüzün tarihçesini araştırmış. Bu bizi daha da memnun etti. Köyümüz eski ismi Sadiye'ye kavuştu. Başkanımıza ve meclis üyelerine teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
    Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise Sadiye Mahallesi'ne hayırlı olsun dileklerini ileterek; "Atlılar Mahallesi sakinlerimizin mahallelerinin ismini değiştirmek üzere belediyemize bir talepleri oldu. Belediye Meclisimizin oy birliğiyle aldığı kararla halk arasında Sadiye olarak bilinen mahallemizin ismi 'Sadiye' olarak değiştirilmiştir. Mahallenin eski ismine kavuşması bizleri de sevindirdi. Sadiye Mahallemize hayırlı olsun" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow