hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hepatit hastalığına karşı uzmanından uyarı

    Hepatit hastalığına karşı uzmanından uyarı
    expand

    Hepatit hastalığına karşı uzmanından uyarı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA)-MERSİN Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Sibel Kuyugöz Gülbudak, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla hepatit hastalığına neden olan durumlar ve korunma yollarıyla ilgili bilgi verdi.

    Uzm. Dr. Sibel Kuyugöz Gülbudak, hepatitin çeşitli virüs, bakteri, mantar veya parazit gibi mikroorganizmaların ve bazı toksik maddelerin neden olduğu bir karaciğer iltihabı olduğuna dikkat çekerek hepatite yol açan beş ana virüsün karaciğer hastalığına neden olduğunu ifade etti.

    Hepatitin basit anlamıyla karaciğerin iltihabı olduğu bilgisini veren Uzm. Dr. Sibel Kuyugöz Gülbudak, “Hepatit basit anlamıyla karaciğer iltihabıdır. Bakteriler, virüsler gibi birçok mikroorganizmalara veya toksik maddelere bağlı olarak gelişebilmektedir. Viral hepatitlere ise başta Hepatit A, B, C, D ve E virüsleri olmak üzere farklı virüs tipleri sebep olmaktadır. Kronik viral hepatitlere bağlı gelişen karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanseri halen tüm dünyada ölümlerin önemli bir nedenini oluşturmaktadır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya üzerinde 354 milyondan fazla insan viral hepatitlerle yaşadığını aktaran Gülbudak, "Türkiye’de ise nüfusun yaklaşık yüzde 4-5'i kronik Hepatit B, yüzde 0.5'i kronik Hepatit C'dir. Hepatit B ve Hepatit C'li insanların yüzde 80-90’ı durumlarından haberdar değildir. Bu durum, kişilerin hayatlarının bir noktasında karaciğer hastalığı ile karşılaşmasına ve bazı durumlarda bilmeden başkalarına bulaştırmasına neden olabilir. Hepatit B virüsü (HBV); enfekte kan ve kan ürünleri, cinsel ilişki ve enfekte anneden yeni doğan bebeğe bulaşma şeklinde kişiden kişiye yayılır. Hepatit C virüsü (HCV) de benzer yollarla bulaşmakla birlikte esas olarak enfekte kan ve kan ürünleri ile doğrudan temas yoluyla yayılır. “Hepatit B aşı ile korunmanın mümkün olduğu bir hastalık olmasına rağmen Hepatit C'nin aşışı yoktur” diye konuştu.

    Hepatit B aşısının güvenli ve etkili bir aşı olduğunu ifade eden Gülbudak, ”Türkiye’de, Hepatit B aşısı bebeklere ilk doz doğumda olmak üzere 1 ve 6 aylıkken ve risk grubunda olan kişilere de 0, 1 ve 6 ay seklinde 3 doz ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarımızda uygulanmaktadır. Kronik Hepatit B ve Hepatit C hastalığı için etkili tedaviler mevcuttur. 2-3 aylık bir tedavi ile Hepatit C hastaları tamamen iyileşmektedir. Hepatit D virüsü (HDV), HBV enfeksiyonu olan kişilerde hastalığa yol açar. HBV'nin yokluğunda enfeksiyon yapamaz. Hepatit A, su ve besinlerle, özellikle kötü hijyenik koşullarda kolaylıkla bulaşabilen ve salgınlara yol açabilen bir hastalıktır. Hepatit A kronikleşmez ve aşı ile korunması mümkün olan bir hastalıktır. Hepatit E virüsü (HEV) temas yolu ile bulaşır vahşi ve evcil hayvanlarda bulunur ve akut enfeksiyona yol açar. Erişkinlerde daha sık görülür. Gebelikte geçirildiğinde daha ciddi seyreder. Özellikle gebelerde son 3 aylık dönemde düşük, erken doğum, ciddi karaciğer yetmezliği ile ölüm riskinin artmasına sebep olabilir. Hepatit E virüsünün spesifik bir tedavisi ve aşısı yoktur. 28 Temmuz önemli bir halk sağlığı sorunu olan viral hepatitlere dikkat çekmek, farkındalığı arttırmak amacıyla Dünya Hepatit Günü olarak belirlenmiştir” ifadesini kullandı. (DHA)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow