hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk medeniyetinin zenginlikleri, renklerle tuvale yansıdı

    Türk medeniyetinin zenginlikleri, renklerle tuvale yansıdı
    expand

    Türk medeniyetinin zenginlikleri, renklerle tuvale yansıdı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA) - MERSİN'in düşman işgalinden kurtuluşunun 98’nci yılı etkinlikleri kapsamında Toroslar Belediyesi ile Türk Ocakları Şubesi işbirliğiyle konferans ve resim sergisi düzenledi.
    Halkkent Mahallesi’nde bulunan Yunus Emre Kültür Merkezi’ndeki konferansın açılışında konuşan Türk Ocakları Şube Başkanı Ünal Kılıç,  "Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın güven ve desteği ile düzenlenen bu serginin Mersin için bir başlangıç olacağına ve kentimizin edebiyat ve sanatta diğer iller ile yarışır düzeye geleceğine inanıyorum. Büyük fikirler edebiyat, sanat, bilim ve teknolojiye inanan yürekli insanların eliyle yükselir" dedi.
    'Türkler Renklerin Efendisidir' şeklindeki iddiasıyla dikkat çeken Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Sağ, ortaya koyduğu eserlerin 30-35 yıllık bir birikimin sonucu olduğunu söyledi.
    Dr. Sağ, savaşlarda atların bile renklerine göre savaş meydanına sıralandığını belirterek, "Renkler birer işaret, sembol ve kozmopolitik bir değer olduğu gibi bir tılsımdır da. Günümüze kadar getirdiğimiz düğünlerde gelinin beline kuşak bağlama ya da 3500 yıldır sürdürdüğümüz kırmızı protokol halısı, Türklere ait geleneklerdir. Bugün bütün dünyada kullanılan devlet protokol halısı, Türklerin dünyaya hediyesidir. Buna benzer birçok örneğimiz var. Fakat bunlara vakıf değiliz. Bugün Avrupa, özellikle Hollywood Sinemasında Türk mitolojisini kullanmaktadır. Bütün bu sıkıntının temelinde bizim kendi ruhumuza sahip olamamamız, kendimize ait öze giremememiz yatıyor. Bunlardan yola çıkarak ben 4-5 sene önce Avrupa’da bir sempozyumda 'Türkler Renklerin Efendisidir' dedim. İspatımın olmadığı bir iddiada da bulunmayacağımı söyledim. Rengin kaynağı ışıktır. Işık olmadan hiçbir renk, hiçbir biçim kendisini ifade edemez. Temelde, kaynakta ışık vardır. Türk dünyası en az beş bin yıllık, şu anda bilinen ve ispat edilen ama onun ötesinde 10 binlerce yıl öteye giden bir renk dünyasına ve zenginliğine sahiptir" diye konuştu.
    Başkan Yılmaz da, konferansı ve Türk ruhunu yansıttığı resimleri için Dr. Mehmet Sağ’a, bu konferansın düzenlenmesine vesile olan Türk Ocakları  Şube Başkanı Ünal Kılıç’a ve katılımcılara teşekkür etti.
    Yunus Emre Kültür Merkezi’nde açılışı yapılan serginin kapıları ise, 13 Ocak Pazartesi gününe kadar açık olacak.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow