hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Datça hurması vatanında masaya yatırıldı

    Datça hurması vatanında masaya yatırıldı
    expand

    Datça hurması vatanında masaya yatırıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MUĞLA'nın Datça ilçesinde, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından TÜBİTAK'ın desteğinde gerçekleştirilen 'Datça Hurması Koruma Biyolojisi ve Popülasyon Genetiği' çalışmalarının tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda, Türkiye'deki Datça hurması ağaçlarının, üç yıl süren çalışmalar sonucu sayılarının 250 ile sınırlı olduğunun ortaya çıktığına dikkat çekildi.

    Datça Belediyesi Meclis salonunda düzenlenen toplantıya, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü doktora öğrencileri Nazlı Bahar Pelit ile Duygu Bozyel'in konuşmacı olarak katıldı. CHP'li Datça Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar, Datça Kent Konseyi Başkanı Hayriye Balkan ve bazı sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin izlediği toplantıda, Datça hurması ağaçlarının mevcut durum ve habitat özelliklerinin yanı sıra popülasyon üzerindeki tehdit ve koruma önerileri anlatıldı.

    Türkiye'nin Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde, Datça yarımadası (Hurmalı Bük ve Eksera Vadisi) başta olmak üzere, Finike-Kumluca, Patara ve Bodrum Gölköy bölgelerinde sarp vadilerde ve tatlı su azmaklarının bulunduğu koylarda görülen Datça hurması ağaçlarının, üç yıl süren çalışmalar sonucu sayılarının 250 ile sınırlı olduğunun ortaya çıktığına dikkat çekildi.

    KAYIT ALTINA ALINDI

    Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü doktora öğrencisi Nazlı Bahar Pelit toplantıdaki konuşmasında  Datça hurması ağacının, ülkemizdeki tek doğal palmiye türü olduğuna dikkat çekti.

    Yapılan arazi çalışmaları sırasında 157 ağacın işaretlendiğini belirten Pelit, "Şu an da tüm bireyler kayıt altına alınmış ve koordinatları tarafımızdan bilinmektedir. Dişi ve erkek bireylerden yaprak örnekleri alarak, laboratuvar ortamında çalışmalar yapmaktayız. Üç yıl süren çalışmalar sırasında türün devamlılığını sağlamak amacıyla popülasyonların hepsinden tohumlar toplayarak, fideler elde ettik" dedi.

    KIRMIZI PALMİYE BÖCEĞİNE KARŞI ACİL EYLEM PLANI GELİŞTİRİLMELİ

    Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü doktora öğrencisi Duygu Bozyel ise toplantıda, 'Datça Hurması Popülasyonları Üzerindeki Tehditler ve Koruma Önerileri ' konulu bir sunum yaptı.

    Datça hurmasını tehdit eden faktörler arasında, çevre kirliliği, bilinçsiz ormancılık faaliyetleri, yol açma çalışmaları, turizm baskısı, orman yangınları ve türün bulunduğu koylarda ağaç gövdelerine teknelerin bağlanmasını gösteren Bozyel, "En büyük tehdit unsuru olarak ise kırmızı palmiye böceklerini görmekteyiz. Türün devamlılığı ve korunabilmesi için, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinde kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir. Park ve bahçelerde peyzaj palmiyeleri yerine, Datça hurması kullanılmalı. Tüm yerel yönetim ve ilgili bakanlıklar kırmızı palmiye böleceğine karşı acil eylem planı geliştirilmelidir" diye konuştu.

    Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow