hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Datça'da turizm sezonu bitti, denizcilerin çekek yeri sorunu yeniden gündeme geldi

    Datçada turizm sezonu bitti, denizcilerin çekek yeri sorunu yeniden gündeme geldi
    expand

    Datça'da turizm sezonu bitti, denizcilerin çekek yeri sorunu yeniden gündeme geldi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MUĞLA'nın Datça ilçesinde, ihtiyacı karşılamayan ve mülkiyeti Hazineye ait 45 adet tekne kapasiteli yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik çekek yeri, denizlerde turizm hareketinin sona ermesiyle birlikte ticari ve özel tekne sahiplerini karşı karşıya getirdi. Datça Liman Başkanı Gökhan Çağlayan , çekek yerinin kışlak olmadığını, bakım ve onarım çalışmalarının ardından teknelerin alınması gerektiğini belirtip, "Çekek yerinde, 15 metreye kadar olan ticari ve balıkçı tekneleri önceliklidir. Çünkü biz bu teknelere kara sörveyi yapmak zorundayız. Ancak, 10 metrenin altında özel tekneler de buradan yararlanabilir" dedi.

    Datça'da ticari faaliyet gösteren tekne sahiplerinin her yıl denize elverişlilik belgelerini yenilemek için almaları zorunlu olan sörvey denetimlerinin yapıldığı tek alan olan mülkiyeti Hazine'ye ait çekek yerinden özel tekne sahiplerinin de yararlanmak istemeleri nedeniyle tartışma başladı. Yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik alana sahip 45 tekne kapasiteli çekek yerinin kapasitesinin ihtiyacı karşılamadığı belirtilip, çözüm üretilmesi gerektiği belirtildi.

    Datça Liman Başkanı Gökhan Çağlayan, soruna çözüm bulmak amacıyla ticari ve özel tekne sahipleriyle ortak toplantı düzenledi. Limanda düzenlenen toplantıya, Datça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Demirtaş, S.S. Datça Motorlu Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mesut Dukali, S.S. Datça Mavi Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ata Öztürk, Datça Amatör Denizciler ve Gemi Adamları Derneği Başkanı Hacı Dağ ve denizciler katıldı.

    Datça Liman Başkanı Gökhan Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmada Datça Kaymakamlığı tarafından resmi çekek yeri için yer araştırmasında bulunduğunu belirtip, daha büyük ve geniş bir alan tespit edilmesi durumunda sorunun kökten çözüme kavuşacağını söyledi.

    Mevcut çekek yerinin kimsenin tekelinde olmadığını ifade eden Çağlayan, "Buranın sahibi devlettir. Yer anlamında da izin verme anlamında da devletindir. Daha önce ki yıllarda, Deniz Taşıyıcılar Kooperatifi'nin talebi doğrultusunda bu yer, çekek alanı olarak kullanıma ayrılmıştır. Ancak burası kışlak değildir. Bakım ve onarım çalışmalarının ardından teknelerin alınması gerekir. Çekek yerinde, 15 metreye kadar olan ticari ve balıkçı tekneleri önceliklidir. Çünkü biz bu teknelere kara sörveyi yapmak zorundayız. İhtiyaç nedeniyle bu yer, ilçeye kazandırılmış ve bu nedenle ticari teknelerin önceliği vardır. 10 metrenin altında özel tekneler de buradan yararlanabilir" dedi.

    Datça Liman Başkanı Çağlayan konuşmasında, iki kooperatifin öncülüğünde çekek yeri ile ilgili bir düzenleme yapması gerektiğini belirtip, "Burada mutlaka bir yetkili bulundurulmalı. Kimler yararlanmak istiyorsa liste yapılmalı, gereksiz ve atıl duran eski tekneler kaldırılarak yeni alanlar açılmalı ve köklü bir temizlik yapılmalıdır" diye konuştu.

    Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)

     FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow