hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muğla için bir araya geldiler

    Muğla için bir araya geldiler
    expand

    Muğla için bir araya geldiler

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MUĞLA Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün ev sahipliğinde CHP'nin 4, AK Parti'nin 2, İYİ Parti'nin 1 milletvekili, il başkanları ile ilçe belediye başkanları, bilgilendirme ve koordinasyon toplantısında bir araya geldi. Toplantıda il genelindeki imar barışı ve diğer konular masaya yatırıldı.

    Muğla genelinde imar uygulamalarından kaynaklı vatandaşların yaşadıkları sorunların çözülmesine yönelik AK Parti heyetinin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün ile geçtiğimiz günlerden görüşmesinin ardından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Menteşe ilçe merkezindeki bir restoran gerçekleştirilen toplantıya; AK Parti Muğla Milletvekili Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan, CHP Muğla Milletvekilleri Mürsel Alban, Suat Özcan, Burak Erbay ve Süleyman Girgin, İYİ Parti Milletvekili Metin Ergun, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, MHP Muğla İl Başkanı Mehmet Korkmaz, İYİ Parti Muğla İl Başkanı İncilay Gezgin Şekerdağ ve ilçe belediye başkanları katıldı.

    Açılış konuşmasını yapan Başkan Gürün, "Ortak sorunlarımızı ve ya ilçelerdeki sorunlarımızı burada belirtirsek, bu sorunlar büyükşehre ait olabilir, merkezi hükümete bağlı olabilir. Bununla ilgili problemlerimizi aktarıp parlamento seviyesinde bakanlıklar seviyesinde milletvekillerimiz ortak hareket edebilir. Muğla hizmet açısından çok daha fazla katma değeri yüksek hizmetler alabiliriz. Bizler sorunları ortaya koyuyoruz, çözüm önerileriyle birlikte. Örneğin bunlardan birisini söyleyeyim. Orman yollarının çok fazla olduğu bir ildeyiz. İlimizin yüzde 68'i orman. Kanunla orman yolları için orman bakanlığına yol tahsisleri için her yıl kira vermek durumundayız. Bu kanunla değiştirilebilecek şey. Yüzde 68'i orman olan bir yerde bulunduğumuz için bu bizi fazla etkiliyor" dedi. Kıyılardaki atık toplama ile ilgili önemli çabalarının olduğunu belirten Gürün, "Kıyılarımızın ve denizlerimizin kirlenmemesi için tekneler seyir halindeyken 6 teknemizle hizmet veriyoruz. Aldığımız atıkları kıyıya bırakıp, tekrar teknelerden atık toplamaya devam ediyoruz. Karacasöğüt'te atık toplama merkezimizin yapımına başladık. Bu yazdan itibaren Gökova Körfezi'nin iki tarafında Maden İskelesi ve Karacasöğüt'te bulunan tesislere teknelerimiz topladıkları atıkları tesislere bırakabilecek" diye konuştu.

    65 yaş gruplarının toplu taşıma araçlarına ücretsiz binme konusunu gündeme getiren Başkan Gürün, "65 yaş konusu sosyal devlet açısından tabi ki çok önemli. Her 65 yaş gerçekten ulaşım katkısına ihtiyaç duyacak mali duruma sahip değil. 65 yaşta sadece yaş kriteri olduğu için ulaşımda ki arkadaşlarda ücretsiz taşıma sayısı fazla olduğu için haklı olarak serzenişlerde bulunuyor. 65 yaşı dolduran herkes bundan faylanmalı mı? Faydalanmamalı? Önce bunun tartışılması gerekli. Çünkü bu gerçekten çözülmesi gereken bir konu" dedi.

    AK Parti grubu adına konuşan İl Başkanı Kadem Mete ise, özellikle kırsalda kalan imar planı olmayan alanlarda vatandaşların ciddi mağduriyetler yaşadığını dile getirdi. Mete, "İmar barışı ile 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılan kanunsuz inşa edilen birçok yapının ruhsatlandırılarak vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmiştir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nde en çok kaçak yapıya sahip olan Muğla ilimizde birçok vatandaşımız imar barışından yararlansa da; Bu mevcudiyetin dışında, özellikle kırsalda kalan ve imar planlaması olmadığından dolayı zorluk çeken vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi elzemdi" dedi. İlçe belediyelerinin planları hazırlamasıyla sürecin daha hızlı işleyeceğini ifade eden Mete, "Sahip olduğumuz ilçe belediyelerimizin birçok mahallesi, imar planlaması yapılmadığından, şehrin gelişmesine olumsuz etki etmektedir. Büyükşehir Belediyesinin 13 ilçede eş zamanlı bir imar planlaması yapmasının kendilerine ciddi bir külfet oluşturacağından 1/5000'lik imar planlamalarının onay merci Büyükşehir Belediyesi olması kaydıyla, ilçe belediyelerimizce yapılarak bu sürecin hızlandırılması ve vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi planlanmıştır. Bu planlamaların ivedi şekilde hazırlanarak uygulamaya geçilmesi şehirlerimizin yol, çevre düzenlemesi, sosyokültürel alanlarının tamamlanması ve vatandaşlarımızın arazilerinin sorunlarının çözülmesi noktasında öncü bir hareket olacaktır" diye konuştu.

    Bunun üzerine Gürün, 1/5000'lik imar planlarının yapılmasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görüşünü aktararak, bazı ilçe mücavir alanlarında devam eden çalışmalar bulunduğunu aktardı. İmar planları hazırlanırken, 26 kurumdan görüş alındığını, alanın büyük olması nedeniyle süreçle ilgili doğal sorunlar yaşanabildiğini dile getirdi.

    Gruptakiler sonuç ilişkisi çerçevesinde görüşlerini belirttikten sonra raportörlerin aldığı notlar dahilinde yapılabilecek çalışmalar saptanarak bir sonraki toplantıya kadar gerekli görülen konular üzerinde çalışma yapılması kararlaştırıldı. Program, toplu fotoğrafın ardından sona erdi.

    Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow