hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muş Atatürk Şehir Müzesi tarihe ışık tutuyor

    Muş Atatürk Şehir Müzesi tarihe ışık tutuyor
    expand

    Muş Atatürk Şehir Müzesi tarihe ışık tutuyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muhammed Sami MARAL/MUŞ, (DHA)- MUŞ’ta uzun yıllar ilkokul olarak kullanılan eski bina, valilik tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonrasında müzeye dönüştürüldü. Bünyesinde 2 bine yakın eserin bulunduğu ve ‘Atatürk Şehir Müzesi’ isminin verildiği müze, geçmişe ışık tutuyor.
        Şehrin Minare Mahallesi’nde uzun yıllar okul olarak kullanılan eski bina, Muş Valiliği tarafından müzeye dönüştürülerek, ziyaretçilere açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edildi. 4 bin 700 metrekare kapalı alana sahip olan ve açılışı yapılan 2 katlı müze içerisinde; arkeolojik, etnografik, Sultan Alparslan ve 1071 Malazgirt Savaşı’nı anlatan 8 teşhir salonu, sikke salonu, Malazgirt eserleri ve geçici sergi salonu, çocuk kütüphanesi, idari bölüm, memur ve uzman odası yer alıyor. Böylelikle bünyesinde 2 bine yakın eserin bulunduğu ve ‘Atatürk Şehir Müzesi’ isminin verildiği müze, geçmişe ışık tutuyor.
        Arkeolojik salonlarda; kalkolitik çağdan başlayarak, erken tunç çağı, orta tunç çağı, geç tunç- erken demir çağı, orta demir çağı (urartu), helenistik, roma, doğu roma, selçuklu ve osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Bu eserlerde pişmiş toprak heykeller, adak levhaları, mezar taşları ve taş vakfiye ait oldukları dönemin kültür, sanat, yaşam tarzı ve inanç sistemiyle ilgili tarihsel bir yolculuğa çıkma fırsatı sunmaktadır. Etnografik salonda ise; osmanlı dönemine ait gerdanlıklar, kemerler, kemer tokaları, bilezikler, tepelikler, şifa tasları, vazolar, şamdanlar, semaverler, ağızlıklar, kahve öğütücüleri, kılıçlar, kamalar, barutluklar ve tabancalar sergilenmektedir.
        Sultan Alparslan-Malazgirt Savaşı Salonu’nda da, Sultan Alparslan’a ait bilgiler, Malazgirt Savaşı’nı anlatan görseller ile bilgi panoları bulunmaktadır. Kısa süre içerisinde Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi kapsamında yapılan yüzey araştırması ve sondaj çalışmalarından çıkan eserlerde sergilenmeye başlanacak.
        Muş ve Malazgirt İlçesi’nde 2 tane müze hayata geçirildiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül, Muş’un adeta açık hava müzesi konumunda olduğunu belirtti.
    İLK DEFA MÜZE GEZDİLER
        Hayatında ilk defa bir müze ziyaret ederek içerisini gezen öğrenci Hazal Özmen, “Müzeye geldim ve çeşitli çağlardan heykeller, çanaklar gördüm. Çok mutlu oldum ve şaşırdım" diye konuştu.
        Gençlik Merkezi olarak başlattıkları ‘köy kızları gençlik merkezinde buluşuyor’ projesi kapsamında öğrencileri müze ziyaretine getirdiklerini anlatan Gençlik Lideri Ahmet Durmuş ise “Kızlarımızı ilk defa açılan müzeye getirdik ve gezdirdik. Çocuklarımız geçmiş dönemlere ait olan eserleri gördüler. Birçok eserleri burada birebir yakından gördüler. Çok mutlu oldular, çok sevindiler" dedi.  

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow