hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Niğde’de baraj ve göletler suyla doldu

    Niğde’de baraj ve göletler suyla doldu
    expand

    Niğde’de baraj ve göletler suyla doldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adnan ÇELEBİ/ NİĞDE, (DHA)- NİĞDE'de yaklaşık 74 bin 478 dekar tarım arazisinin sulanacağı barajların doluluk oranları ortalama yüzde 90'a yaklaştı.
    2019 ve 2022 yıllarında tamamlanan Darboğaz Göleti ve Kılan Gelindileği Göleti ile birlikte Niğde genelinde 14’e çıkan baraj ve gölet sayısıyla suya kavuşan tarım arazileri de genişlemeye başladı. Kış ayında önceki yıllara oranla fazla kar yağışı ve bahar ayının gelmesiyle birlikte etkili olan yağmur yağışıyla barajlarda su oranı yüzde 90’lara yaklaştı. Bahar yağmurları ve devam eden kar erimeleriyle baraj ve göletlerin su seviyeleri yükselmeye devam ederken, kent genelinde sulamada su tasarrufu sağlamak, tarımda verimi artırmak ve ürün desenini çeşitlendirmek amacıyla modern sulama sistemleri yaygınlaştırıyor.
    DOLULUK ORANLARI
    Niğde’de bulunan Akkaya Barajı'nda doluluk oranı yüzde 100, Gebere Barajı'nda yüzde 93, Gümüşler Barajı'nda yüzde 82'ye ulaşırken, Murtaza Köyü Barajı yüzde 40 oranında doldu. Ayrıca kent genelinde bulunan 7 gölette ise ölçüm tesisi bulunmadığından ölçüm yapılamadığı öğrenildi. Kent genelinde bulunan 7 bin 478 hektar tarım arazisi suya kavuştu. 
    Öte yandan DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Bor Halaç Göleti’nde, Ulukışla İmrahor Göleti ve Hacıabdullah Göleti projelerinde yüzde 50’lere gelindiği öğrenildi. Baraj ve göletlerdeki doluluk oranının bir önceki seneye göre 2022 yılında daha iyi durumda olduğu, sulamada su sıkıntısının yaşanmayacağı öğrenildi.  

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow