hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Niğde elması dünya pazarında' eğitim programı düzenlendi

    Niğde elması dünya pazarında eğitim programı düzenlendi
    expand

    'Niğde elması dünya pazarında' eğitim programı düzenlendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ali KADI/NİĞDE,(DHA)- NİĞDE Elma Üreticiler Birliği ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi işbirliğiyle 'Niğde elması dünya pazarında' eğitim programı gerçekleştirildi.
    Şehit Ömer Halisdemir  Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, kentin patates üretiminde birinci sıradan ikinciliğe gerilediğini, elma üretiminde ise üçüncü sıradan ikinci sıraya yükseldiğini kaydetti. Elma üretiminin Niğde için büyük bir ekonomik değer olduğunu ifade eden Vali Şimşek, "Ancak biz bu değeri daha yeni yeni farkına varıyoruz. Özellikle yabancı firmaların kentimizde geniş bahçelerde elmacılık yapması ile birlikte yerel üreticilerde tabiri caizse uyandı ve elmacılık kentte büyük bir gelişim gösterdi. Nitekim Niğde artık elması ile söz ettirmeye başladı. Niğde patates üretiminde birincilikten ikinci sıraya düştü ama elma üretiminde de üçüncülükten ikinci sıraya çıktı. Bu da demek oluyor ki artık Niğde patateste değil elma ile anılacak bir şehir olacaktır" dedi.
    Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ise Türkiye'de yaklaşık 550 bin ton elma üretiminin Niğde'de yapıldığını belirterek, "Niğde yeni dikilmiş modern elma bakımından da birçok ile göre daha iyi durumdadır. Elma üretimi denildiğinde Türkiye de ikinci sıradadır ve yaklaşık yüzde 12-15 civarında bir pay almaktadır. Türkiye de üretilen elmaların yaklaşık yüzde 6-10 arası ihraç edilirken Niğde de üretilen 550 bin ton elmanın yaklaşık 150-200 bin tonu yani yaklaşık yüzde 30-35’i ihracata gitmektedir. Elma şehrimiz için önemli bir istihdam alanı oluşturmaktadır" diye konuştu.
    Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan da Niğde elmasını tescil ettirmek için Ahiler Kalkınma Ajansı ile Ticaret Borsası'nın müracaatta bulunduduğunu kaydederken, şunları söyledi: "Coğrafi işaret alma aşamasındayız. Cefakar üreticilerimizle birlikte zorlu şartlarda üretim yapıyoruz. Dolayısıyla zor bir iş ile uğraşıyoruz ama meşakkatli olduğu kadar da zevkli bir iş yapıyoruz. İnşallah bütün üreticilerimiz için kazançlı bir yıl olur. Faydalı olabilmek içinde birliğimizi kurduk ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz." (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow