hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Niğde'de diyabet eğitimi

    Niğdede diyabet eğitimi
    expand

    Niğde'de diyabet eğitimi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ali KADI NİĞDE (DHA)- NİĞDE Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen "Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı" kapsamında Diyabet Okulu açıldı.
    Diyabetli bireylerin interaktif katılımı ve hastalık hakkında bilinçlenmelerinin hedeflendiği programda konuşan Hastane Başhekimi Bilal Günaydın, ‘’Bakanlığımızın uygulamaya başlattığı ve hastanemizde de alanında uzman personel tarafından verilen eğitimden hastalarımız faydalanabileceklerdir. Eğitimlerde genel sağlık bilgileri, diyabet nedir, diyabetin komplikasyonları, ayak bakımı, insülin uygulamaları, evde kan şekeri takibi, beslenmede nelere dikkat etmeleri gerektiği, egzersiz programı, kendi kendine kontrol ve diyabetik bakımın önemi gibi bilgiler verecekler. Bu eğitimlerden faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın hastanemizin diyabet birimine başvurmaları yeterli. Eğitimi düzenleyen, planlayan emeği olan tüm personelimize ve katılımlarınızdan ötürü sizlere teşekkür ederim" dedi.

    Endokrin Uzman Dr. Zeynel Abidin ise verdiği eğitimde şu değerlendirmeyi yaptı:
    "Şeker hastalığı, toplumda sık rastlanan bir hastalıktır. Yaş, kilo fazlalığı, aile hikayesi, hareketsiz yaşam gibi bir takım risk faktörleri vardır. Çok susama, gece idrara çıkma, ellerde ayaklarda yanma, uyuşma gibi belirtilerle kendini gösterebilir veya hiçbir belirti ve şikâyet olmaksızın kan tetkikinde de saptanabilir. Ve tedavi edilmediği takdirde, yara iyileşmesinde gecikme, görme problemleri, böbrek yetmezliği gibi birtakım komplikasyonlarla karşılaşılır.Hastaların ilk yapması gereken yeme alışkanlıklarını değiştirmek, egzersiz yapmak (Günde 30 dk. yürüyüş) gibi yaşam biçimini düzenlemektir. Bazı hastalarda şeker bu şekilde kontrol altına alınabilmekle birlikte bazılarına da ek olarak ilaç tedavisi gerekebilmektedir. Ve bu hastaların düzenli olarak doktor kontrolüne gelmeleri gerekmektedir."’
    İç hastalıkları uzmanı Dr. Didem Karaduman, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist ve diyabet hemşiresi Fadime Çeliğin de verdikleri eğitimde ’diyabetli bireylerin gündelik hayatta karşılaştığı sorunlar, diyabetin organlar üzerinde yapacağı olumsuz etkiler ve hasarların önlenmesi, diyabetli bireylerde beslenmede nelere dikkat edeceği, egzersizin önemi insülin uygulamaları, evde kan şekeri takibi ile ilgili konularda bilgiler verildi. Eğitimin sonunda katılımcılara diyabet okulu diploması verildi.

     

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow