hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ordu'da çöp sorunu çözüldü

    Orduda çöp sorunu çözüldü
    expand

    Ordu'da çöp sorunu çözüldü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa KIRLAK/ORDU, (DHA) – ORDU Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde çıkardığı 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Yasası, Ordu’daki çöp sorununu ortadan kaldırdı. İl genelindeki vahşi çöp depolama alanlarını kapatan Güler, çöpten elektrik üretimi için düğmeye bastı. Güler, “Yasasını çıkardığımız yenilenebilir enerji yasası ile şehrime, memleketime çöpten elektrik üretimini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, 2005 yılında sera gazı emisyonlarının azaltılması, atıkların değerlendirilmesi, çevrenin korunması ve bu amaçların gerçekleştirilmesinde ihtiyaç duyulan imalat sektörünün geliştirilmesi amacıyla 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Yasası’nı çıkarmıştı. Bu yasa sayesinde Belediyeler Güneş Enerji Santralleri (GES), Rüzgar Enerji Santralleri (RES), Jeotermal Enerji Santralleri (JES), biyogaz, biomass ve küçük hidroelektrik santralleri gibi yenilenebilir enerji yatırımları yapmalarının önü açılmıştı.  Yasa ile Yenilenebilir Enerji Yasası’nı çıkaran ve bu yasa ile belediyelerin yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirmesini sağlayan Hilmi Güler, Ordu’daki çöp sorununu da kendi çıkardığı yasa ile çözdü.

    13 BİN KONUTUN AYDINLATMA İHTİYACI KARŞILANIYOR

    Bu kapsamda Güler, ilk olarak Ünye ilçesinde 35 yıl, Fatsa ilçesinde 23 yıl, Perşembe ilçesinde 20 yıldır deniz ve doğa dengesini tehdit eden vahşi çöp alanlarını kapattı. Arından il genelinde toplanan çöplerin ayrıştırılması için Çaybaşı ilçesinde İlküvez Katı Atık Çöp Depolama Tesisi’ni hayata geçirdi. Ayrıştırılan çöplerin geri dönüşümünün sağlanması için de çalışmalara başlayan Güler, bu kapsamda elektrik üretimi için ise Enerji Bakanlığı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) üretim lisansının çıkarılmasını sağladı ve tesiste, 24 Haziran 2021 tarihi itibariyle elektrik üretimine başlandı. Santralde saatte 2.8 MW (2800 KWH) elektrik üretimi gerçekleştiriliyor. Bu rakam yaklaşık 13 bin konutun aydınlatma ihtiyacına denk geliyor. Enerji Üretim Santralinde yıllara göre artış göstererek 33 bin konutun aydınlanma ihtiyacına denk gelen 7 MW (7000 kWH) enerji üretilmesi planlanıyor. Tesiste üretilen enerji üretiminin zaman içerisinde yükseltilerek, yerli piyasaya satılması hedefleniyor.

    ‘TESİS ÇÖPTEN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİR DURUMA GELDİ’

    Yenilenebilir Enerji Yasası’nı çıkaran, bu yasa ile hem tesisini kuran hem elektrik üreten hem elektriği satarak Ordu ekonomisine para kazandıran hem de çöpe kalıcı çözüm bulan Güler, elde edilen sonuçla büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Güler, “Bir dönem Ordu’da çöpler büyük tehlike arz ediyordu. Biz önce çöp alanlarını kapattık ve İlküvez’deki enerji tesisini inşa ettik. Bugün gelinen noktada elektrik üretilen çok modern bir tesis oldu. Daha önce burada protestolar olmuştu, halk tesis önüne çadır kurmuştu ama biz burada ne yapacağımızı halkımıza sabırlı bir şekilde ifade ettik. Bunun sonucunda tesis çöpten elektrik enerjisi üretir duruma geldi. Çok güzel bir tesis oldu” diye konuştu.

    Bakanlığı döneminde çıkardığı Yenilenebilir Enerji Yasası’nın sonuçlarını almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Güler, “Yasasını çıkardığımız yenilenebilir enerji yasası ile şehrime, memleketime çöpten elektrik üretimini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Hem yasasını çıkardık hem tesislerini kurduk, hem çöplerden kurtulduk, hem de elektrik elde ediyoruz. Bunlar için Allaha şükrediyorum” şeklinde konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow