hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zeytin bahçelerinde hasat heyecanı

    Zeytin bahçelerinde hasat heyecanı
    expand

    Zeytin bahçelerinde hasat heyecanı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Efendi ERKAYIRAN/KADİRLİ (Osmaniye), (DHA)- OSMANİYE’nin Kadirli ilçesinde bulunan yaklaşık 2 milyon 500 bin zeytin ağacında hasat başladı.
    Kurak arazileri değerlendirmek için 2005 yılında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Özel İdare Müdürlüğü ve Kadirli Ziraat Odası tarafından başlatılan projeyle çiftçilere fidan dağıtılarak zeytinciliğe yönlendirildi. Proje bölgede meyvesini vermeye başlarken ilçede bu yıl sayısı 2 milyon 500 bine ulaşan zeytin ağaçlarında üreticinin hasat heyecanı başladı. Bölgede zeytin yetiştiren çiftçi sayısı da projeyle birlikte 700’lerden 5 bine yaklaştı.
    Kadirli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Rüştü Özeser, 15 yıl önce başlayan ve başarıya ulaşan projenin önemine vurgu yaparak bu sayede zeytinin hem ilçe ekonomisine hem de çiftçiye büyük katkı sağladığını söyledi.
    250 BİN TON REKOLTE BEKLENTİSİ
    Projenin başlangıcında üreticilere 1 milyondan fazla zeytin fidanının dağıtıldığını ve o dönem sayısı 10 bin civarı olan zeytin ağaçlarının bugün 2 milyon 500'e çıktığını kaydeden Fatih Rüştü Özeser, çiftçiler için zeytinin verimli bir ürün olduğuna dikkat çekti. 35 bin dönüm arazide zeytin hasadının başladığını belirten Özeser, “Bir ağaçtan 40 ile 60 kilo arasında zeytin alıyoruz. Bu oran bazı ağaçlarda yükseliyor bazılarında ise düşüyor. Geçen yıl yaklaşık 220 bin ton olan rekoltemizin bu sezon ise 250 bin tona çıkmasını bekliyoruz. Salamura ve yağlık olarak hasat edilen zeytinin kilogramının ise 5-6 lira civarında olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
    ZEYTİN BİZİM İÇİN ALTIN DEĞERİNDE
    Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir ise zeytinin son yıllarda yükselişe geçtiğini ve ekiminin kıraç bölgelerde artarak devam ettiğini söyledi. İspir, Kadirliler için zeytinin altın değerinde bir ürün olduğunu vurguladı. Zeytin eken çiftçinin son yıllarda yüzünün güldüğünü ifade eden İspir, “Birçok kentten zeytin alımı için ilçemize geliyorlar. Zeytinin pazar sorunu yok. Ağaçta dahi satışını yapan çiftçilerimiz var. Ayrıca ilçemizde zeytin hasadında çalışacak işçilere ihtiyacımız var. Zeytinin işlendiği 6 fabrika var. Yenileri de açılacak. Bu fabrikalar birçok kişiye iş imkanı sağlıyor. Bir yandan da yağının kilogramı 20 liradan alıcı bulan zeytin, adından söz ettirmeye devam edecek" diye konuştu.
    Zeytin üreticiliği yapan Ahmet Gürsoy da hasadın başlamasıyla heyecanlarının arttığını ve zeytin üretmeye devam edeceklerini kaydetti.

    FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow