hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ayşehanım yerfıstığı çeşidinin yaygınlaştırılması yayım projesi

    Ayşehanım yerfıstığı çeşidinin yaygınlaştırılması yayım projesi
    expand

    Ayşehanım yerfıstığı çeşidinin yaygınlaştırılması yayım projesi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce, Ayşehanım Yerfıstığı çeşidinin yaygınlaştırılması yayım projesine başlandı.
    Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından ortaya konan tarımsal yeniliklerin çiftçilere ulaştırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca, İl Müdürlüklerinin Araştırma Enstitüleri ile işbirliği yapması suretiyle tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması yayım projelerinin hazırlatılmakta ve uygulanmakta olduğu bildirildi. Bu kapsamda, Osmaniye Merkez ve Kadirli'de uygulanmak üzere hazırlanıp, bakanlık tarafından kabul edilen 22 bin 500 lira bütçeli "Milli Yerfıstığı Çeşidimiz Ayşehanım'ın Yaygınlaştırılması" isimli yayım projesinin 2020 yılı içerisinde yürütüleceği kaydedildi.
    Proje ortağının Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Recep Bulut, proje kapsamında açılış toplantısı, çiftçi toplantısı, Ayşehanım yerfıstığı çeşit demonstrasyonu, çiftçi inceleme gezisi, tarla günü ve broşür dağıtımı gibi eğitim yayım faaliyetlerinin yapılacağını söyledi.
    İlde yerfıstığı yetiştiriciliği ile ilgili en önemli problemlerden birisinin çiftçiler tarafından sertifikalı tohum kullanımının azlığının olduğunu kaydeden Bulut şöyle devam etti: "Bunda en büyük etken piyasada Amerikan orjinli NC-7 dışında sertifikalı yerfıstığı tohumu bulunmamasıdır. Bu çeşidin de piyasada yeterince tohumluğu bulunmamaktadır. Bundan dolayı yerfıstığı üreticilerinin büyük kısmı orijini, kalite ve verim sınıfı belli olmayan yerfıstığı tohumu kullanmaktadır. Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce 2018 yılında tescil edilen “Ayşehanım” çeşidi projemizde kullanılacak olup bu çeşidin verim ve kalite değerleri NC-7 ile karşılaştırılacaktır. Bu çeşidin NC-7’den daha iyi bir performans göstermesi halinde bu milli çeşidimiz ilimizde yaygınlaştırılacaktır."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow