hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Biyolojik Savaş' söyleşisi

    Biyolojik Savaş söyleşisi
    expand

    'Biyolojik Savaş' söyleşisi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç, sosyal medya tecrübe paylaşımları kapsamında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat ile 'Biyolojik Savaş' konulu söyleşi gerçekleştirdi.
    Üniversitenin resmi sosyal medya hesabında yapılan canlı yayında, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dayangaç, 'Savaş' kelimesinin insanlar tarafından sevimsiz olarak karşılansa da insan oğlunun bu gerçek ile geçmişte olduğu gibi, bugün ve gelecek zamanlarda da karşılaşma ihtimalinin var olacağını belirtti. Dayangaç konuşmasında, "Üzerinde yaşadığımız gezegenin, evrende fiziksel varlığından sonra bir takım değişimler geçirdiğini bilmekteyiz. Yerküredeki bu değişimler sonucunda moloküllerin etkileşimi ile canlı ve cansız diye adlandırılan varlıkların mevcudiyeti söz konusu olmuştur. Yerkürede toprağın veya yerin belirli derinliği ile atmosferin belirli yüksekliği esnasında canlıların yaşaya bildiği ve bilim dünyasının iyosfer diye adlandırdığı bir tabaka meydana geldi ve biyosfer içerisinde ekolojik denge diye adlandırılan bir denge oluştu. Bu denge canlılığın devamını günümüze kadar getirdi." dedi. 
    Konuşmasında Ekolojik Denge'den de bahseden Rektör Yardımcısı Dayangaç, "Ekolojik Denge, otonomik olarak, değişime uğradığı gibi insan oğlu tarafından da değişime uğratılmaktadır ve sonunda bu değişimlerle popülasyon genetiğinde değişimler meydana gelmektedir. Biyolojik savaş derken; insan tarafından canlıların bu doğal değişimlerini sentetik değişimler yaparak, canlıyı yani Bio’yu bir silah haline dönüştürdüğü bilinen bir gerçektir." diye konuştu.
    Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat ise biyolojik savaş ve savaş organlarının özellikleri, savaş uygulamalarının tarihçesinden bahsederek  Türkiye’de biyolojik orjinli saldırının olup olmadığı konusunda düşüncelerini paylaştı.
    Biyolojik savaş ajan diyebilmek için çok ciddi bilgilerin elde olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Nazmi Polat, "Covid-19 insanları bunaltacak şekilde köşeye sıkıştırdı. Gerek dünyadan gerekse Türkiye’den örneklere bakarsak Covid-19 pandemisi dolayısıyla ortamı kirletecek hiçbir şey doğaya gitmedi. Daha önce yok oldu dediğimiz türleri bile görmeye başladık. Doğa covid-19’a bir melek gibi bakıyor." diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow