hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dr. Öznavruz: Sağlıklı bir yaşam ağız ve diş sağlığıyla başlar

    Dr. Öznavruz: Sağlıklı bir yaşam ağız ve diş sağlığıyla başlar
    expand

    Dr. Öznavruz: Sağlıklı bir yaşam ağız ve diş sağlığıyla başlar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)- OSMANİYE İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, diş ve diş eti hastalıklarının en yaygın görülen ve tekrarlama ihtimali nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu belirterek, "Sağlıklı bir yaşam ağız ve diş sağlığıyla başlar" dedi.
    Ağız ve diş sağlığının bireyin vücut sağlığını doğrudan etkileyen bir faktör olduğunu kaydeden Öznavruz, diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının, kalp damar sağlığını olumsuz etkilemekle birlikte, kronik solunum yolu hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet hastalıklarının seyrini de kötüleştirmekte olduğunu kaydetti.
    KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMALARI
    Doğru ağız hijyeni uygulamaları ile çürük ve periodontal hastalıkları azaltarak koronavirüs pandemisi döneminde genel sağlığında olumlu yönde etkilenebileceğini kaydeden Dr. Öznavruz, "Tüm sağlık problemlerinde olduğu gibi ağız ve diş sağlığı ile ilgili hastalıklarda da tedaviden çok koruyucu önlemlere ağırlık verilmesi genel kabul görmektedir. Bu hastalıklar hayat boyu maruz kalınabilen hastalıklar olduğu için koruyucu yöntemlerin de hayat boyu devam etmesi gerekmektedir.Ancak etkin bir şekilde uygulanıldığında hastalıkların azaltılması mümkün olmaktadır. Diş hekimliği Hizmetlerini koruyucu diş hekimliği ve tedavi uygulamaları olarak ikiye ayırabiliriz. Çocuklar için koruyucu diş hekimliği ilk dişin sürmesinden 6 ay sonra başlayan ve ömür boyu devam eden bir süreçtir.Koruyucu diş hekimliği uygulamaları, çocuk ve tüm ailenin ağız ve diş sağlığını korumak için hekim ve ailenin işbirliği içinde yürütülür. Koruyucu uygulamalarımız doğru teknikle diş fırçalama eğitimi ve ağız hijyen alışkanlıkları konusunda davranışsal olarak eğitilmeyi temel alır" dedi.
    DOĞRU VE DÜZĞÜN FIRÇALAMA TEKNİĞİNİN VE YARARLARI
    Diş sağlığını korumak için önerilerde bulunan Öznavruz, "Düzenli diş muayenesi ve kontrolü yapılmalıdır. Çocuklarınızın diş gelişiminin takip edilmesini sağlayın. Doğru teknikle ve düzenli diş fırçalama alışkanlığını kazandırın. Doğru diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırın. Çürük risk değerlendirilmesinin yapılıp gerekli önlemlerin alınmasını sağlayın. Florur uygulaması yaptırın. Uygun beslenme alışkanlığı kazandırın. Çocuklar için diş sağlığını olumsuz etkileyecek kötü alışkanlıkları tespit ederek önlenmesi için çaba harcayın. Düzenli ve doğru fırçalama tekniği ile ağzımızdaki mikrobiyal dental plak dediğimiz bakteri topluluğunu kaldırarak bakteri sayısını yüzde 95 azaltabiliriz. Böylelikle kan yoluyla yayılabilecek enfeksiyon faktörlerini de engellemiş oluruz. Ağız hijyeninin optimum düzeyde olması, diyabet, solunum sistemi hastalıkları ve birtakım kronik hastalıkların seyrinin olumlu yönde etkilenmesinde etkin rolü vardır" diye konuştu.

     
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow