hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dr. Öznavruz: Tütün dumanında 4 binden fazla kimyasal madde var

    Dr. Öznavruz: Tütün dumanında 4 binden fazla kimyasal madde var
    expand

    Dr. Öznavruz: Tütün dumanında 4 binden fazla kimyasal madde var

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, tütün dumanında 4 binden fazla kimyasal madde var olduğunu belirterek, "Bu maddelerin 70'den fazlası kansere neden olmaktadır. Bu kimyasal maddeler tütün dumanında oldukça fazla miktarda bulunmaktadır." dedi.
    Dr. Öznavruz, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünlerinin, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta olduğunu belirtti. Tütün kullanımının, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak kabul edilmekte ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmakta olduğunu kaydeden Dr. Öznavruz, "Tütün dumanında formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum gibi 4 binden fazla kimyasal madde vardır. Bu maddelerin 70'den fazlası kansere neden olmaktadır. Bu kimyasal maddeler tütün dumanında oldukça fazla miktarda bulunmaktadır. Dünyada her yıl tütün kullanımının yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle milyonlarca kişi yaşamını yitirmektedir. Kendisi sigara içmediği halde başkalarının içtiği sigaraların zararlı etkilerinden dolayı her yıl binlerce kişi hayatını kaybetmekte olup bu durumdan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır" dedi.
    Sigaranın sadece içene değil, çevresindekilere de zarar vermekte olduğunu belirten Öznavruz, şöyle devam etti: "Dumanı ile etrafa yayılan zararlı maddeler sadece nefesle değil, cilt üzerinden de emilerek vücuda zarar verebilir. Kana rahatlıkla karışarak vücudun bütün organlarını olumsuz etkiler. Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara bırakma polikliniklerinde karbanmonoksit ölçümü yapılmaktadır. Sigara bırakmayı istiyorsanız, Sağlıklı Hayat Merkezimizde bulunan Sigara Bırakma Polikliniğimize ücretsiz olarak her zaman başvurabilirsiniz."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow