hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dr. Öznavruz: Yemeklerde tuz yerine limon, sirke, baharat kullanın

    Dr. Öznavruz: Yemeklerde tuz yerine limon, sirke, baharat kullanın
    expand

    Dr. Öznavruz: Yemeklerde tuz yerine limon, sirke, baharat kullanın

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, kişi başı tuz tüketiminin 5 gramın altında önerildiğini ve bu miktarın bir tatlı kaşığına denk geldiğini belirterek, yemeklerde tuz yerine; limon, maydanoz, dereotu, soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet artırıcıların kullanılmasını önerdi.
    Yapılan çalışmalarda, fazla tuz tüketiminin sağlığa zarar verebileceği, kalp krizi ve felç nedeniyle gereksiz ölümlere yol açabileceğinin kanıtlandığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, alınması gereken önlemleri anlattı. Öznavruz, “Bu nedenle tuzun azaltılması politikası dünya çapında halk sağlığını iyileştirmek için uygun maliyetli bir strateji olarak kabul edilmektedir. Bakanlığımız tarafından da Tuz Azaltma Programı uygulanmakta. Daha az ama iyotlu tuz kullanımı için çalışmalar yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tatlı kaşığına denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu sodyumu da kapsamaktadır. Ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam tuz gibi görünebilir, ancak yiyeceklerinizin daha fazla lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu var” dedi.
    Bu seneki Tuza Dikkat Haftası'nda da daha az tuz kullanımına yardımcı olacak basit ipuçları örnekleyen Öznavruz, şöyle konuştu:
    “Yemeklerde tuz yerine; limon, maydanoz, dereotu, soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet artırıcıları kullanılabilir. Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulamak gerekli. Yüksek miktarda tuz içeren besinleri daha az tüketmek, yemekleri hazırlarken, pişirirken ve tüketirken daha az tuz kullanmak lazım. Ayrıca bütün tuzlar aynıdır ve aynı içeriğe sahiptir. Tuz, besinlerin doğal bileşiminde bulunduğu gibi, deniz tuzu ve kaya tuzu olarak da elde edilir. Genel olarak tuz sodyum ve klorürden oluşur. Sodyum klorür içeriği tüm tuzlarda yaklaşık olarak aynıdır.” (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow