hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İl Sağlık Müdürü Dr. Öznavruz: Vücuttan yüzde 10 su kaybı öldürebilir

    İl Sağlık Müdürü Dr. Öznavruz: Vücuttan yüzde 10 su kaybı öldürebilir
    expand

    İl Sağlık Müdürü Dr. Öznavruz: Vücuttan yüzde 10 su kaybı öldürebilir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)- OSMANİYE İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, yeterli su ve sıvı tüketiminin önemine vurgu yaparak, "Vücuttan yüzde 10 su kaybı ölüme neden olabilir" dedi.
    Vücut suyunun bebeklik çağında yüzde 80 iken yaş ilerledikçe azalarak ileri yaşlarda yüzde 60-50'lere düştüğünü kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinin organizmada 'hidrasyon' denilen su dengesinin korunmasıyla mümkün olduğunu kaydetti. Öznavruz, "Vücudun su dengesi, solunum yoluyla, idrarla, terle ve dışkıyla su kaybının, içecekler ve yiyeceklerle alınan su miktarları ile yerine konmasıyla sağlanır. Aşırı su kaybı tehlikelidir. Bebekler en büyük risk grubunu oluştururlar. Zira vücutlarının su içeriği en yüksek olan yaş grubudur. Su kaybının fazla olması durumunda kan hacmi azalır, dolaşım yeterli olamaz, besin ögelerinin doku ve organlara ulaştırılmasında doğacak sorunlar, bu organların işlevine yansır ve diğer bazı sorunlar ortaya çıkar. Vücuttan yüzde 10 su kaybı ölüme neden olabilir. İçeceklerin günlük tüketim miktarları fiziksel aktivite düzeyine göre günlük alınması gereken sıvı miktarı değişiklik gösterir. Orta düzeyde bir aktivite düzeyinde günlük 2-2.5 litre sıvı tüketimi önerilmektedir" dedi.
    KAYBOLAN SUYUN YERİNE KONULMASI GEREKİR
    Su tüketiminin yaş gruplarına göre yetersiz tüketildiğinin belirlendiğine dikkat çeken Dr. Öznavruz, şöyle devam etti: "Sıcak havalarda, fazla fiziksel aktivite yapıldığında, fazla proteinli ve tuzlu yiyecekler tüketildiğinde, terleme ve idrarla, vücut ısısını arttıran ateşli hastalıklarda solunum yolu ile ishalde ise bağırsak yolu ile sıvı kaybı artar. Böyle durumlarda vücudun sıvı su gereksinmesinde de artış olur, vücutta sıvı dengesini korumak için kaybolan suyun yerine konulması gerekir. Kaybolan sıvının karşılanabilmesi için beyindeki susama merkezi uyarılır ve susama duygusu gelişir. Susama merkezi, su kaybı sonucu, plazma yoğunluğu yüzde 1 oranında arttığında uyarılır. İshalde suyla birlikte su dengesinde rolü olan sodyum, potasyum gibi mineraller de yitirildiğinden susama duygusu uyarılmaz. İdrar renginin koyulaşması, su ihtiyacının karşılamadığını göstergesidir."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow