hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Normalleşme sürecinde suda boğulma tehlikesine karşı uyarı

    Normalleşme sürecinde suda boğulma tehlikesine karşı uyarı
    expand

    Normalleşme sürecinde suda boğulma tehlikesine karşı uyarı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Serhat Bulut, normalleşme sürecinde suda boğulma tehlikesine karşı uyarılarda bulundu. Müdür Bulut, yeni tip koronavirüs sonrası yeni normal kurallarla dolu yaşam biçimine alışılmaya çalışılırken, ülke genelinde normalleşme süreciyle birlikte gerçekleşen boğulma vakaları nedeniyle olumsuz durumların bir daha yaşanmaması adına birtakım açıklamalarda bulundu.
    Havaların ısınması ve koronavirüs sonrası normalleşme süreci ile birlikte sıcaktan bunalan vatandaşların soluğu akarsu, baraj, gölet ve denizlerde almakta olduğuna dikkat çeken Müdür Bulut, "Ancak ne yazık ki yanlış bilinenler ve ihmaller yüzünden boğulma vakalarında artış meydana gelmektedir. Bundan dolayı daha fazla can kayıplarının yaşanmaması adına bilgilendirme yapmanın önemi de yadsınamaz bir gerçektir. Öncelikle yüzme bilseler de vatandaşlarımızın hangi tür sularda yüzmenin tehlikeli olduğunun bilincinde olması gerekir. Yüzey akıntısı az gibi gözükse bile akarsularda, sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzmek son derece tehlikelidir."dedi.
    ZEMİNLERİ BATAKLIK OLAN BARAJ VE GÖLLERDE SUYA GİRMEYİN
    Osmaniye'de Karaçay, Ceyhan Nehri ve Cevdetiye Sulama Kanalının boğulma olayların sık yaşandığı yerlere örnek gösterilebildiğine dikkat çeken Bulut, "Ayrıca dikkat edilmesi gereken en önemli hususların birisi de baraj ve göllerin zeminlerinin genellikle bataklık olduğunun bilinmesidir. Bu gibi yerlerde mümkünse suya girmeyin. Bataklık sizi dibe doğru çekerek, boğulmanıza zemin hazırlar. Son yıllarda bu tür yerlerde suda boğulma oranlarında ne yazık ki büyük artış yaşanmaktadır. Bu konuların yanında da ciddiye alınması gerekli olan konulardan bahsedecek olursak; ister yetişkin isterse çocuk olsun, hareket kabiliyetinizi engelleyeceğinden dolayı çok su tutan giysilerle suya girilmemelidir. Ani bir şekilde suya atlamayın. Özellikle yaz başlarında soğuk olan tatlı sular sizi paniğe sevk edebildiği gibi kramplara da yol açabilir. Ne kadar derin olduğu hakkında bir fikriniz yoksa suya balıklama dalmayınız. 2 metreden düşük derinlikler omurga kırıklarına yol açarak, ölümünüze neden olabilir. Suya girmeden önce ufak ısınma egzersizleri ya da esneme hareketleri yapın." dedi.
    BOĞULAN KİŞİYE ÖNDEN DEĞİL ARKADAN YANAŞARAK TUTUN
    Dalgalı sulara girilmemesi, girildiyse de fazla açıklara gidilmemesi uyarsında bulunan Müdür Serhat Bulut şöyle devam etti: "Kurtarma teknikleri bilmeyen kişilerin, boğulan kişilere yardım etmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu durum, her iki kişinin de boğulmasına neden olabilir, kurtarmak zorunda kalırsanız boğulan kişiye önden değil arkadan yanaşarak tutup kıyıya çıkarınız. Su içinde tehlikeli şakalar yapmaktan kaçının. Bilinç kaybına, reflekslerin zayıflamasına neden olduğundan alkollü iken suya girilmemelidir. Balık avlarken, tekne turlarına çıkarken teknelerde can yeleği bulundurulmalı, yüzme bilmiyorsanız üzerinizde olmasında büyük fayda bulunmaktadır. Sara hastası olan kişilerin özel önlem alınmadığı sürece havuz ya da denize girmemelidir. Yüzme esnasında paniğe kapılma, yüzerken küçük çapta da olsa rahatsızlık hissedildiğinde hala suda kalmaya devam etme, çok su tutan giysilerle suya girilmesi, tok karnına suya girilmesi, çok derin sularda yüzülmesi, su içinde tehlikeli şakalar yapılmasından dolayı tehlikeli olmayan sularda yüzülse dahi boğulma olayları yaşanmaktadır. Bu sıcak günlerde serinlemek için suya giren değerli vatandaşlarımızı dikkatli olmaları hususunda uyarırken, vatandaşlarımıza gönüllerince geçireceği hayırlı ve sağlıklı günler diliyor, salgın sürecinde maske ve sosyal mesafe kurallarına uymalarını önemle rica ediyoruz."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow