hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlıklı yaşam ve kaliteli hayat için havamızı koruyalım

    Sağlıklı yaşam ve kaliteli hayat için havamızı koruyalım
    expand

    Sağlıklı yaşam ve kaliteli hayat için havamızı koruyalım

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ertugrul Kılıçkıran, hava kirliliğinin, doğrudan veya dolaylı olarak insan sağlığını etkileyip yaşam kalitesini düşürdüğünü belirterek, "Temiz hava, sağlıklı yaşam ve kaliteli hayat için havamızı koruyalım" dedi.
    Yazılı açıklamada bulunan Müdür Kılıçkıran, günümüzde hava kirliliği nedeniyle yerel, bölgesel ve küresel sorunların yaygın olarak yaşanmakta olduğunu belirterek, "Hava kirliliğinin başlıca kaynakları; sanayi, motorlu kara taşıtları ve ısınma amaçlı kullanılan katı yakıtlardır. Özelikle partiküller, başta akciğer kanserine, kronik bronşite, astıma, ani kalp krizlerine, kalp ritim bozukluklarına, inmelere yol açmakta, çocuklarda ise  astım prevalansında artışa, akciğer fonksiyon bozukluklarına, otizme neden olmaktadır." diye bilgi verdi.  Osmaniye'de, hava kirliliği ile mücadele kapsamında yapılan iş ve işlemlerin, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde yapılmakta olduğuna dikkat çeken Kılıçkıran, "İl Müdürlüğümüz teknik personelince yerli ve ithal torbalı kömürler başta olmak üzere hava kirliliğinin önlenmesinde sürekli denetimler gerçekleştirilmekte, analizler ve ölçümler yapılmakta ve yaptırılmaktadır. Hava kirliliği ile mücadelede İl Müdürlüğümüzün tek başına denetimler yapması yetersiz kalacağından topyekün mücadele için bazı Kamu Kurum ve Kuruluşları ve tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir." dedi.
    Konu ile ilgili vatandaşlara düşen görevleri anlatan Müdür Kılıçkıran açıklamasının devamında şunları kaydetti: "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün izin verdiği Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesine sahip kömür satıcılarından kömür alınması. Kaçak, izinsiz ve torbasız kömürlerin alınmaması. Kalorifer kazanı kullanıcılarının Ateşçi Belgesinin olmasına dikkat edilmesi. İşini iyi bilen bir kalorifer ateşçisi ile bilmeyen bir kalorifer ateşçisi arasında yüzde20'lere varan bir yakıt tasarrufu da söz konusudur. Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun olarak yakılması ve işletme kurallarına uygun olarak çalıştırılması. Yakıt olarak lastik, plastik, naylon, çöp, fıstık kabuğu, yanık yağ gibi malzemelerin yakılmaması, bu yakıtları yakanların ilgili birimlere bildirilmesi. Sobalarda TSE belgesinin olmasına dikkat edilmesi. Alttan yakmalı ve teneke sobaların kullanılmaması.  Kış sezonu boyunca baca temizliğinin yapılması. Soba yakarken ilk tutuşturma ateşinin üstten yapılması ve sobaya poşetle kömür atılmaması. Sıvı yakıtlı yanma sistemlerinde kalorifer yakıtı kullanılması, ham petrol, yanık yağ veya bunların karışımı yakıtların kullanılmaması. Binaların ve sanayi tesislerinin baca gazı emisyon ölçümleri yapılmalıdır. Emisyon değerleri uygun olmayan bacalara filtre sistemi uygulanması. Kazan, soba ve baca temizlikleri zamanında yapılması. Araçların egzoz gazı emisyon ölçümlerini zamanında yaptırmaya dikkat edilmesi gerekmektedir."
    Kılıçkınra, ilde Bakanlığa ait Hava Kalitesi İzleme İstasyonu ile anlık online ölçümler yapılmakta olduğunu ve bu ölçümleri isteyen herkesin havaizleme.gov.tr internet adresinden temin edebilmekte olduğunu kaydetti.


    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow