hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sıcak çarpmasından korunmak için bol sıvı tüketin

    Sıcak çarpmasından korunmak için bol sıvı tüketin
    expand

    Sıcak çarpmasından korunmak için bol sıvı tüketin

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, son günlerde etkisini gösteren aşırı sıcaklara karşı vatandaşları, korunmak için alınması gereken önlemler ve ilk yardım konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Öznavruz, sıcak çarpmasından korunmak için bol miktarda sıvı tüketilmesini istedi.
    Yüksek derece ısı ve nem sonucu vücut ısısının ayarlanamaması sonucu ortaya bazı bozuklukların çıktığını belirten Öznavruz, "Sıcak çarpmasının belirtileri şunlardır; adale krampları, güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozukluğu, sinirlilik, solgun ve sıcak deri, bol terleme daha sonra azalır, mide krampları, kusma, bulantı, bilinç kaybı, hayal görme ve hızlı nabız şeklinde görülmektedir.
    Bu tür durumlarda, ilk yardım olarak, hasta serin ve havadar bir yere alınır, giysiler çıkarılır, sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir." dedi.
    ŞAPKA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ VE ŞEMSİYE KULLANILMALI
    Sıcak çarpması için özel bir risk grubunun bulunmadığına dikkat çeken Öznavruz, şöyle devam etti: "Bununla beraber, diğer hastalık ya da yaralanmalar için hassas olan kişiler, sıcaktan da diğer kişilere göre daha çok etkilenirler. Bu kişiler; kalp, tansiyon, diyabet ve kanser hastaları, normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar,  psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı olanlar, böbrek hastaları, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar, hamileler, sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar ve yeterli miktarda su içmeyenler sıcak çarpması riskli olan kişilerdir. Sıcak yaz günlerinde sıcak çarpmasından korunmak için ise özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Vücut temiz tutulmalıdır, her öğünde yeteri miktarda gıda alınmalıdır, gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır, direk güneş ışığında kalınmamalı ve kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmelidir."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow