hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Toplum destekli polisten soba zehirlenmesi uyarısı

    Toplum destekli polisten soba zehirlenmesi uyarısı
    expand

    Toplum destekli polisten soba zehirlenmesi uyarısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) – OSMANİYE İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlileri, kış ayları nedeniyle soba kullanımının yoğun olduğu mahallelerde soba zehirlenmelerine karşı alınabilecek tedbirler konusunda çalışma yaptı.
    Sobalı evleri ziyaret eden Toplum Destekli Polisler, konuyla ilgili broşür dağıtarak vatandaşları uygulamalı olarak soba yakımı konusunda bilgilendirdi. Ekipler, yaptıkları bilgilendirme çalışmalarında; ‘Sobalarımızı nasıl yakmalıyız? Soba zehirlenme belirtileri nelerdir? Karbonmonoksit vücudu nasıl etkiler? ve Karbonmonoksit zehirlenmelerinden korunmak için neler yapmalıyız?’ başlıklı konuları mahalle sakinlerine anlattı. “Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba felaket olur” sloganı ile karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı alınabilecek önlemlerin yer aldığı broşürleri dağıtılarak vatandaşlardan daha duyarlı olunması istendi.
    Yapılan ziyaretler esnasında odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit gazının; renksiz kokusuz olması nedeniyle fark edilemediği için “sessiz katil” olarak tanımlandığı dile getirildi. Karbonmonoksit zehirlenmesinin baş ağrısı, bulantı, nefes darlığı, yığılma, baş dönmesi ve bilinç kaybı gibi belirtilerinin olduğunu kaydeden TDP görevlileri, soba zehirlenmesinden korunmak için eskimiş baca borularının değiştirilmesi, baca ve boruların temizliğinin düzenli yapılması, yatmadan önce kömür atılmaması, lodoslu havalarda bacalar uygun değilse sobanın yakılmaması, rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca kapaklarının kullanılması gibi tavsiyelerde bulundu.  
    Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Çevik ise konuşmasında İl Emniyet Müdürü Ahmet Selçuk Okumuş başta olmak üzere Toplum Destekli polis ekiplerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle teşekkür etti. Çevik, “Ben buradan mahalle halkıma sesleniyorum; bu uyarıları hafife almayalım. Lütfen uyarıları dikkate alalım ve bacalarımızı, borularımızı düzenli temizleyelim. Allah korusun 'Sessiz ölüm' olarak adlandırdığımız karbonmonoksit gazı yüzünden insanlar hayatını kaybediyor. Ekipler konu ile ilgili olarak bilgilendirmeler yaptı. Ben de bugün bilmediğim birkaç husus hakkında yeni bilgiler öğrendim" ifadelerine yer verdi. 

    FOTOĞRAFLI – GÖRÜNTÜLÜ

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow