hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Osmaniye'de atık ilaçlar toplanıp bertaraf edilecek

    Osmaniyede atık ilaçlar toplanıp bertaraf edilecek
    expand

    Osmaniye'de atık ilaçlar toplanıp bertaraf edilecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim  EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE'de kullanma süresi dolan, kırık veya kullanılmayan ilaçların toplanarak imha edilmesi için proje başlatıldı. Bu kapsamda, İl Sağlık Müdürlüğü'nde, Osmaniye Belediyesi ve Osmaniye Eczacılar Odası arasında 'atık ilaçların kaynağında ayrı toplanması, taşınması, bertaraf  edilmesi' protokolü  imzalandı.
    İlaçların bilinçsizce çöpe atılması ve lavabolara dökülmesinin çevre ve insan sağlığını doğrudan etkilediğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, tuvaletlere dökülen ilaçlar da şehir kanalizasyon sistemine ve dolayısıyla arıtma tesislerinden tekrar suya, havaya ve toprağa geçerek evlere ulaştığını ifade etti.
    İlaçların havaya, suya, toprağa geçmesi ve yetiştirilen besinlerin, içilen sularla kişilerde bağışıklık sistemi, üreme sistemi, hormonal sistemlerin ciddi anlamda zarar görmesine neden olduğunu kaydeden Öznavruz, "Sudaki kimyasallar, her yıl iki milyon insanın ölümüne neden olmaktadır. Evlerde ya da eczanelerde kalan, kullanım ömrü dolan, kırık veya bozulmuş atık ilaçların kontrollü toplanması ve atık ilaç protokolüne uygun bertaraf edilmesi gerekmektedir. 'atık ilaçların kaynağında ayrı toplanması, taşınması, bertaraf  edilmesi' protokolü kapsamında vatandaşlarımızı bilinçlendirmek adına tanıtım çalışmaları, farkındalık etkinlikleri tüm işbirlikçiler tarafından yapılacaktır" dedi.
    İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Aile Sağlığı Merkezleri aracılığı ile vatandaşlara atık  ilaç toplanması açısından bilgilendirmeler yapılacağını ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde bulunacak 'atık ilaç' kutularında ilaçların toplanacağını kaydeden Dr. Öznavruz, "Çevre ve insan sağlığını direk etkileyen bertaraf edilecek ilaçlar   Eczacılar Odası tarafından protokolde belirtildiği üzerinde 'atık ilaç' ibaresi yazan kaplarda ilimiz merkez ve ilçelerdeki eczanelerde toplanacak, Osmaniye Belediyesi tarafından il sınırları içerisindeki eczaneler aracılığı ile vatandaşlardan toplayarak Atık Getirme Merkezi'nde depolanacaktır. Atık Getirme Merkezi'nde toplanan atık ilaçlar Osmaniye Belediyesi tarafından bertaraf edilmek üzere lisanslı firmaya gönderilmek üzere  teslim edilecektir" diye konuştu.
    Dr. Hasan Öznavruz, Osmaniye Belediyesi, Eczacılar Odası  ve İl Sağlık Müdürlüğü arasında imzalanan protokolün 3 yıl süresince devam edeceğini ve toplum bilincinin arttırılması, sağlıklı çevre ve nesiller adına  büyük bir adım olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Vatandaşlarımızı sağlıklı nesiller yetiştirmek adına başlattığımız bu projeye destek olmaya, evlerindeki kullanmadıkları, son kullanma tarihi geçmiş ilaçları Osmaniye Belediyesinin belirleyeceği ilaç toplama alanlarına,  Aile Sağlığı Merkezleri ve eczanelerdeki atık ilaç kutularına bu ilaçları teslim etmeye davet ediyoruz."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow