hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Partili Yazıcı: Çaya zam gündemimizde yok

    AK Partili Yazıcı: Çaya zam gündemimizde yok
    expand

    AK Partili Yazıcı: Çaya zam gündemimizde yok

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arzu ERBAŞ/RİZE(DHA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, "Çaya zam uygulaması gündemimizde yok” dedi.

    AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, yaklaşan yaş çay sezonu öncesi Rize’de sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Rize Ticaret Borsası’nda yapılan toplantıya Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan, meclis üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.

    Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan toplantıda söz alarak çay sektöründeki son durumu değerlendirdi. Erdoğan, “2019 çay sezonunun 10 Mayıs itibariyle başlayacağını tahmin ediyoruz. Çay sektörü Temmuz ayından sonraki ekonomik bunalımdan en çok etkilenen sektörlerden biridir. Bizler çaya zam yapmayıp enflasyonla topyekûn mücadele kapsamında devletimize destek verdik. Ama en kısa zamanda sektörün bu ekonomik kötü gidişattan daha fazla etkilenmemesi için önlemler alınması gerekmektedir” dedi.

    'ÇAY İÇİN 3 PROJEMİZ VAR'

    Çay sektöründe yaşanan bu ekonomik sorunların aşılması için üç önemli proje geliştirdiklerini açıklayan Erdoğan, “Birincisi topraktan bardağa tüm çay sektörünü kontrol altına alacak bir Çay Kanunu’nun çıkarılması gerekmektedir. İkincisi 2019 yılında yaş çaya zam yapılmasın onun yerine 13 kuruşluk destekleme pirimi 59 kuruşa çıkarılsın. Böylelikle ÇAYKUR’un zararı önlenmiş, özel sektörde zarar etmemiş, devletimizin üzerinden yük kalkar ve üreticinin cebine aynı para girmiş olur. Üçüncü projemiz ise çayın temel gıda statüsünde KDV oranının yüzde 1’e indirilmesidir” açıklamasında bulundu.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da sunulan önerileri ilgili kurumlar nezdinde takip edeceklerini belirterek  "Çaya zam talebi konusunda Cumhurbaşkanımızın mesafeli bir duruşu vardır. Çünkü Maliye Bakanımız tarafından çaya yapılacak zammın enflasyonun artışına etki edeceği bildirilmiştir. O yüzden gündemimizde çaya zam uygulaması bulunmamaktadır. Çay tabi ilimizin yegane geçim kaynağı olduğu için onunla ilgili her şey bizleri çok ilgilendiriyor. Gübre konusunda fiyatlara gelen zamla ilgili bir şey yapamadık. Çay Kanunu’na gelince Ticaret Odamızla birlikte Tarım ve Orman Bakanı’yla bir görüşme yapın ve kendisine konuyu iletin. Tabi hükümetimiz herkesin bildiği üzere ekonomide serbest piyasa modelini uygulamaktadır. Dolayısıyla çıkaracağınız kanun bu modelin ilkelerine ters düşmeyecek şekilde hazırlanmalıdır” diye konuştu. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow