hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aksoy: Kapalı işletmeler tedbirli olarak açılmalı

    Aksoy: Kapalı işletmeler tedbirli olarak açılmalı
    expand

    Aksoy: Kapalı işletmeler tedbirli olarak açılmalı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aytekin KALENDER/RİZE, (DHA) - RİZE Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy’dan normalleşme sürecine girildiği bu dönemde bütün esnafların tedbirlide olsa açılmasını ve koronavirüs sürecinde zarar gören esnafın kooperatif kredilerinin 3 ay daha ertelenmesi gerektiğini söyledi.

    Yaklaşık üç ay boyunca bir çok ödemesini kapalı olmasına rağmen yapmaya çalışan esnaf ve sanatkarın olduğunu dikkat çeken Aksoy, “Sağlık konusunda normalleşmeye yavaş yavaş dönülüyor. Biz esnaf sanatkarın asıl işi olan ticaretinde bir an önce normale dönmesini bekliyoruz. Artık esnaf ve sanatkarımız işyerlerinde normalleşme süreciyle Sağlık Bakanlığımızın genelgeleri doğrultusunda maske, dezenfektan ve sosyal mesafeye uymaları konusunda bizde esnafımıza gerekli uyarıları yapıyoruz. Rehavete kapılmadan bu süreci başarı ile hep beraber atlatabiliriz. Bu nedenle esnafımızda müşterilerine hizmet verirken kendi önlemlerini aldıklarını görüyoruz” dedi.

    'KAPALI OLAN İŞ YERLERİNİN AÇILMASINI İSTİYORUZ'

    16 Mart’tan itibaren 1 Temmuz’a kadar bir çok esnafın doğru düzgün iş yerini açamadığına değinen Rize Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, “1 Hazirandan itibaren devletimizin aldığı normalleşme kararlarıyla esnafımızda ticari çalışmalarına başladı. Tedbirler kapsamında bir çok esnafımız yaklaşık 90 gün boyunca işyerlerini kapatmak zorunda kaldılar. Bir kısmı ise tedbirler kapsamında yarım kapasitede olsa hizmet vermeye çalıştı. 1 Haziran’dan itibaren çalışmaya başlayan esnafımızın yanında bir kısım meslek gurubumuz yarım kapasitede olsa çalışırken kahvehane, internet kafeler, bazı şoför esnafımız ve oyun salonları gibi bazı işletmelerimiz halen kapalı konumdadır. Kapalı olan meslek guruplarının da tedbirli olarak hizmet vermeye başlamalarını bekliyoruz” dedi.

    'KOOPERATİF KREDİLERİ 3 AY DAHA ÖTELENMELİ'

    Esnafımızın Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatiflerinden kullandığı krediler 3 ay boyunca ötelendiğini hatırlatan Aksoy, “Yalnız esnafımız, mal sahipleri ile kısmi de olsa kira konusunda anlaşmaya çalışmıştı. Bir çoğu kapalı dükkana kira vermek zorunda kaldı. Çalışanlarının maaşlarının bir kısmını İŞKUR yardımı ile bir kısmını da kendi bütçesinden ödedi. Sigortalarında aynı şekilde ya öteledi yada ödedi. Desteklerin ve kredi ödemelerinin süresi bu ay sonu itibari ile bitiyor. Fakat henüz esnafımız normal alışverişlerine başlamış değiller. Esnaf ve sanatkarımızın henüz ticaretin normale dönmediğinden dolayı bu destek ve kredi ötelemesinin en az üç ay daha yenilenmesini talep ediyoruz. Bu talebimizin gerekçesi ise is yerlerini yeni açmış esnafımızın ticaretlerinin yeni başlamasından dolayı işletmelerin  normale dönmesi  için zaman  gerekiyor. Bu geçiş sürecinde esnaf sanatkarımızın sicillerinin bozulmaması ve ticaretlerinin devam edebilmesi için, bu süreçten zarar görmemesi çalışan personel sayısında indirime gitmemesi cin çok önemlidir. Bu üç ay daha öteleme zor durumda kalan esnafımız için can suyu olacaktır. Yeni kredi yeni borç demektir. Esnaf sanatkarın şu an yeni krediden ziyade önünde çalışma alanı ve zamanı olması gerekiyor. Bu piyasaların döngüsü ve küçük esnaf sanatkarımızın ayakta kalabilmesi ticari sicil ve itibarlarının bozulmaması için çok önemlidir. Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak bu taleplerimizi Ticaret Bakanlığına, TESK’e ve TESKOMB’a ilettik. Taleplerimizi ve gerekçelerimizi bildirdik. En kısa sürede talebimizin karşılık bulması bekliyoruz” diye konuştu.

    FIOTOĞRAFLI
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow