hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çaykur'a kontenjan tepkisi

    Çaykura kontenjan tepkisi
    expand

    Çaykur'a kontenjan tepkisi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RİZE, (DHA) - DOĞU Karadeniz'de başlayan 3'üncü sürgün yaş çay hasat döneminde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) uyguladığı dekara 50 kilogram kontenjan üreticilerin tepkisine neden oluyor.

    Doğu Karadeniz'de Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 3'üncü sürgün yaş çay hasat dönemi başladı. Çay bahçelerine giren üreticiler yaş çay hasadı yapıyor. ÇAYKUR uyguladığı dekara 50 kilogram kontenjan üreticilerin tepkisine neden oldu.

    Topladığı çayı ÇAYKUR’a ait Akarsu1 alım yerine getiren üretici Bayram Dinç " ÇAYKUR 3’üncü sürgünde yeni bir uygulamaya geçti. Çay başlamadan, fabrikalar boşken 50 kilo kontenjan ile çay alıyor. Ben dün 400 kilo çay getirdim. 250 kilosunu aldı, 150 kilosu kaldı, buraya serdim. ÇAYKUR’u aradım sosyal medyadan milletvekillerine yazdım. Ben diyorum ki 'anayasaya aykırıdır bu durum'.  ÇAYKUR, fabrikaları boşken çaya kontenjan koyamaz. Kontenjan koyuyorsa bunun gerekçelerini açıklamalı. Alım yeri boş, fabrikalar boş, ÇAYKUR çay almıyor. Burada Rizeli çok sessiz kalıyor. Bu çok ciddi bir olay. ÇAYKUR’un tarihinde ilk defa 3’üncü sürgünde böyle bir olay yaşanıyor. Genel Müdürlük bunu niye yaptığını açıklasın. Hangi kanuna dayanarak bunu uyguluyor? Taze çay alalım, kaliteli çay alalım diyorlar. İşte ben getirdim taze çay, alım yerinde duruyor” dedi.

    Üretici  Mustafa Karaosman da bölgede bir kişinin çay topladığını belirterek  onun çayının da alım yerinde kaldığını söyledi. Karaosman "Çaykur çayımı niye almıyor?  Ekmeğim bu, niye almıyorsun, ben ne yiyeceğim. Bu yörede tek kişi çay topladı, onun çayı da burada kaldı. Birinci gün 50 kilodan çay mı alınır ? Bu çayın sahibi olması lazım. Dünden beri toplanmış bu çay burada kuruyor. Çayın sahibinin bulunmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

    Bölgede üreticilerin Çaykur'un uygulamalarına tepkileri artıyor. Üreticiler Çaykur yöneticilerinin açıklama yapmasını bekliyor. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow