hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    200 yıllık tarihi ahşap camiye ilgi arttı

    200 yıllık tarihi ahşap camiye ilgi arttı
    expand

    200 yıllık tarihi ahşap camiye ilgi arttı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arzu ERBAŞ/İKİZDERE,(Rize)(DHA) - RİZE’nin İkizdere ilçesi Şimşirli köyünde bulunan 200 yıllık tarihi ahşap cami, çocuklarla şenlendi. Ahşap oyma tekniği ile dekore edilen tarihi caminin yedi yerine nakşedilen Hazreti Süleyman Mührü de dikkat çekti.

    İkizdere ilçesi Şimşirli köyünde bulunan yıllara meydan okuyan tarihi cami ilk günkü orijinalliğini koruyor. Yıllar içerisinde sadece vaaz kürsüsü değişen caminin 5 yılda inşa edildiği biliniyor. Yaklaşık 200 yıllık tarihi ahşap cami yazın yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilirken kış mevsiminde ise sessizliğe bürünüyor. Derepazarı İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kapsamında öğretmenleri ile beraber, kışın köydeki nüfusun azalması ile sessizleşen tarihi Şimşirli Camii’ni ziyaret ettiler. Her noktası ahşap oymacılığı tekniği ile süslenen camiyi ziyaret gelen 6’ncı sınıf öğrencileri hayranlıklarını gizleyemedi.

    Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Betül Yılmaz öğrencilerine tarihi camiyi anlattı. Camide 7 noktaya nakşedilen Hazreti Süleyman Mührüyle de öğrenciler yakından ilgilendi. Öğretmen Betül Yılmaz “Değerlerimizi, tarihimizi öğrencilerimizin yaşayarak öğrenmelerini istedik. Kazanımları yaşayarak öğrendiklerinde daha etkili oluyor. Günümüz çocukları sınıf ortamı dışında eğitim aldıklarında, yaşayarak öğrettiğimizde daha etkili olduğunu görüyoruz. Bir öğrencimiz ’eğer bu cami bizim köyümüzde olsaydı ben her gün giderdim’ dedi.  Dolayısıyla buranın havasını bile solumanın etkili olduğunu düşünüyorum. Sınırımız sadece camiler değil, kültürümüzü değerimizi yansıtacak yerleri gezeceğiz” dedi.

    Okullarında başlattıkları 'Değerlerimizle değer kazanıyoruz' projesi kapsamında bu geziyi düzenlediklerini belirten Derepazarı İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Hamza Bülbül de "Tarihi dokulara çocuklarımızın ulaşması, ecdadının el emeği göz nuru değerleri ile buluşması, bu eserlere sahip çıkması için bu projeyi yürütüyoruz. Bugün örneğinin bulunmasının bile zor olduğu bu eserlerle, tarihimizle çocuklarımız arasında köprü oluşturmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

    TARİHİ CAMİYİ 2 USTA 5 YILDA BİTİRMİŞ

    Tarihi Şimşirli Cami İmam Hatibi Mücahit Köse ise 1 yıldır görev yaptığı tarihi cami ile ilgili bilgiler verdi. Köse "Yaklaşık 200 yıllık cami Ahmet ve Ömer isimli 2 usta tarafından yapılmış. Önce dış cephe yapılarak kapatılmış sonra 5 yıl boyunca içindeki işlemeler yapılarak tamamlanmış. Camide çeşitli noktalara da 7 tane Süleyman mührü nakşedilmiş. Yıllar içerisinde bu mührü görenler önce yanlış anlayıp koparmaya çalışıyor sonra bu simgenin Mührü Süleyman olduğunu anlıyorlar” dedi. Çocukların camiyi ziyaretinden son derece mutlu olduğunu ifade eden Köse “Böyle bir güzelliği görmeleri çok önemli. Buradaki huzuru umarım yakalamışlardır. Camimiz çocuklarımızla neşelendi. Yine bekleriz” açıklamasında bulundu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow