hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'İlk çağlardan günümüze Rize tarihi’ kitap seti tanıtıldı

    İlk çağlardan günümüze Rize tarihi’ kitap seti tanıtıldı
    expand

    'İlk çağlardan günümüze Rize tarihi’ kitap seti tanıtıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arzu ERBAŞ-Emirhan PEHLİVAN/RİZE (DHA) - RİZE Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin (RTEÜ) hazırladığı ‘İlkçağlardan Günümüze Rize Tarihi’ isimli kitap seti tanıtıldı. 

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şubat ayında RTEÜ’ya yaptığı ziyaret sırasında kendisine hediye edilen ’İlkçağlardan Günümüze Rize Tarihi’ isimli kitap seti düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Kütüphaneler haftası dolayısıyla yapılan etkinlikte 5 ciltten oluşan setin içeriği anlatıldı. 1’inci cildinde ‘Başlangıçtan 19. Yüzyıla Rize Tarihi’ anlatılırken, 2’inci ciltte ‘19.Yüzyildan Cumhuriyete Rize (1789-1923)’, 3-4-5’inci ciltlerde ise ‘Cumhuriyet Dönemi (1923-1980)’ konusu işlendi. Rize’nin idari, kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasi tarihini kapsayan eserlerle ilgili bilgi veren RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman “Üniversitelerin en önemli görevlerinden biri de bulundukları coğrafyaya katkı vermek, onların sorunları ile ilgilenmek, sorunlara çözüm üretmektir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak bu vizyondan hareketle Rize'nin, tarihten edebiyata, kültürden sanata, ekonomiye, tarıma varıncaya kadar birçok sorununa bugüne kadar imkanlar ölçüsünde el atmaya çalıştık, o konularda toplumumuza üniversitenin bilgi birikimini aktarmaya çalıştık. Çalışmalar çerçevesinde özelde Rize, genelde Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ilkçağdan günümüze tarihini bir bütün olarak bir çalıştık. Çalışmamıza 2016 yılında başladık. Tarih bölümündeki hocalarımızla ilimizin tarihini, kaynaklardan hareketle bilimsel metotla ortaya koyduk. Sonuçta 5 ciltlik özel bir eser ortaya çıktı” dedi.

    'OBJEKTİF BAKIŞ AÇISIYLA, BİLİMİ TEMEL ALARAK YAZDIK'

    RTEÜTarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zehra Aslan”Bu kitaplarda ana kaynaklara inildi, arşivler kullanıldı. Zabıtlara, sicillere bakıldı yani her dönemin ana kaynağı neyse ona müracaat edildi. O yüzden bu kitaplar bilimsel olarak hazırlandı. Rize'ye, Rize tarihine katkı sunan eserler ortaya koyduk. Tabii ki eksiklikler vardır. Ama biz bir kapı açtık. Bundan sonra açtığımız bu kapıdan başka bilim insanları girecek bizim eksiklerimiz onlar tamamlayacak. Biz kitaplarda 1980'e kadar olan sürece ile aldık. Bu süreçte en çok Rize siyasi tarihini yazarken zorlandık. Yerel tarih çalışanlar bilirler yakın dönem bu bölgelerin siyasi tarihi yazmak zordur. Biz çalışırken bilim dışına hiçbir zaman çıkmadık, belgeler ne diyorsa ona göre hareket ettik. Ben 27 Mayıs’ı yazdım, Yassıada’da yargılanan Rize milletvekillerini tamamen objektif bir bakış açısıyla bilimi temel alarak yazdık” açıklamasında bulundu.

    ’İlkçağlardan Günümüze Rize Tarihi’ isimli 5 ciltlik tarih seti kitapçılardan internette satışa sunuldu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow