hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rize’de taşkın önleme çalışmaları sürüyor

    Rize’de taşkın önleme çalışmaları sürüyor
    expand

    Rize’de taşkın önleme çalışmaları sürüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aleyna KESKİN/RİZE,(DHA) - DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Rize'de 17 yılda 55 taşkın koruma tesisinin inşa edildiğini, 94 yerleşim yeri ve 15 bin 380 dekar tarım arazisinin taşkından korunduğunu bildirdi. 

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Rize'de yapılan taşkın koruma çalışmaları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. DSİ Genel Müdürlüğü, tarafından yapılan açıklamada gerek iklim değişikliğine bağlı kısa sürede çok fazla yağış düşmesi gerek dere kenarlarına yapılan geçici ve kalıcı yapılardan dolayı taşkınların yaşandığına dikkat çekildi. Açıklamada, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan taşkınların vatandaşlara verdiği zararı ortadan kaldırmak için havza esasında çalışmalar yapıldığı, havzanın bütününü ele alarak öncelikle yukarı havzada suyun akışa geçme süresini uzatacak teraslama, ağaçlandırma ve erozyon kontrol tesisleri yapıldığı, derelerde ise DSİ tarafından ıslah çalışması gerçekleştirildiği kaydedildi.

    '21 TAŞKIN KORUMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR'

    DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Karadeniz Bölgesinin aşırı yağış alması ve arazinin dik olması sebebiyle yağan yağışın akışa geçip ve taşkınlara sebebiyet verdiğine işaret ederek, "DSİ olarak Rize ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapıları ile bölgede taşkın riskini azalttık. Bu kapsamda Rize İlimizde son 17 yılda tamamlanan 55 taşkın koruma tesisi inşa edilmiş, 94 yerleşim yeri ve 15.380 dekar tarım arazisi taşkından korunmuştur. İşletmeye açılan işlere toplamda 2019 yılı fiyatlarıyla 703 milyon TL harcanmıştır. Ayrıca Rize şehir merkezi ve değişik ilçelerde 21 adet taşkın koruma tesisinde inşaat çalışmaları hız kesmeden devam ediyor" dedi.

    'GÜNEYSU’DA MAKİNELİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR'

    Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak adına Taşkın Kontrol tesislerinin yanı sıra, dere tanzimlerine de büyük önem verdiklerini ifade eden Aydın,’Rize İli Güneysu ilçesindeki toplu makineli çalışmalarına devam ediyoruz. Güneysu Deresi ile Salarha Deresinin birleşerek denize döküldüğü 2 km lik mansap kısmında birikmiş olan rusübi malzeme temizlenerek, söz konusu dere, yeni bir çehreye kavuşacaktır. 1 Ocak 2019 tarihinde başlayan ve 1 ekskavatör, 3 dozer, 7 kamyon ve 1 yükleyici makinenin eşlik ettiği söz konusu çalışma kapsamında, 90 000 m3 kazı yapılmış olup, 70 000 m3 yükleme ve 105 000 m3 taşıma çalışması yapılmıştır. 1 200 m3 taş tahkimat çalışmasının da yapıldığı işin, 1 hafta içerisinde tamamlanıp, daha sonra Güneysu İlçe Merkezi’nde çalışmalara devam edilmesi hedeflenmektedir" ifadelerine yer verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow