hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rize meydanındaki anıt yerini aldı

    Rize meydanındaki anıt yerini aldı
    expand

    Rize meydanındaki anıt yerini aldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arzu ERBAŞ/RİZE(DHA) - RİZE Belediye Başkanı Reşat Kasap, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'na konulan anıtın ülke tarihini ilgilendiren başarılara, zaferlere atfen yapıldığını ve tarihi anlam ifade eden olayları simgelediğini söyledi.

    Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, alana konulan anıtın taban genişliğinin 6 metre yüksekliğinin ise 12 metre olduğu açıkladı. Şehitlerimizin simgesi yıldız formunda olan anıtın tepe noktasındaki yıldız köşelerinin farklı uzunluklarda olmasının şehitlik makamının süreklilik arz eden yükselişini ifade ettiğini anlatan Kasap, "Anıtta 3 bölümden oluşan rölyef çalışması var. 1’inci bölümde, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde; kadını ile erkeği ile askeri ile zor şartlarda ve kahramanca verilen kurtuluş savaşı mücadelesini ifade eden kabartma figürlerin yer aldığı kompozisyondan oluşmaktadır. Ayrıca bu kompozisyonda yöresel kıyafetli asker figürü de yer almaktadır" dedi.

    '15 TEMMUZ KAHRAMANLIĞI ANLATILIYOR'

    Anıtın 2’nci bölümde 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı; halkın topyekün olarak mücadelesinin anlatıldığını belirten Kasap, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde verdiği kahramanca mücadeleyi ifade eden kabartma figürlerin yer aldığı kompozisyondan oluşmaktadır. Ayrıca bu kompozisyonda, 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı kahramanca mücadele eden ve simge haline gelen Ömer Halisdemir figürü de yer almaktadır. Kompozisyonun bitiminde ise Cumhurbaşkanımızın; Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek devlet sözü ve imzası yer almaktadır" diye konuştu. 

    Kasap, "3’üncü bölümde ise 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı halkımızın kahramanlıklarını ve zaferini ifade eden figürlerden oluşmaktadır. Son kısımda da Türk halkının birlik ve beraberliği sayesinde bayrağımızın ebediyete kadar dalgalanacağını adeta Gazi Mustafa Kemal’in; ‘Tükiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’ sözünün tecellisini ifade eden, bayrağımızı göklere yükselten kabartma kompozisyon yer almaktadır” ifadelerini kullandı. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow