hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Katlı yaşamın ilk yerleşkesinde arkeolojik kazı isteği

    Katlı yaşamın ilk yerleşkesinde arkeolojik kazı isteği
    expand

    Katlı yaşamın ilk yerleşkesinde arkeolojik kazı isteği

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaprak KOÇER-Hüseyin KALAY/SAMSUN, (DHA)- BİLİM insanları tarafından Nuh Tufanı’ndan sonra insanların yaşamaya başladığı 3 yerden biri olduğu iddia edilen, Samsun’daki Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi'nde yeniden kazı çalışmalarının başlatılması istendi. ABD’de bu konuda yeni yayımlanan bilimsel bir makale olduğunu belirten Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, "Burayı tekrar bir kazı ile buluşturabilirsek dünyanın dikkatini çekebileceğimizi düşünüyoruz" dedi.
    Nuh tufanından sonra insanoğlunun yaşadığı düşünülen 'Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi’nde bulunan ve M.Ö. 15 bin ile MbÖ. 60 bin yıllarına ait olduğu değerlendirilen büyüklü küçüklü mağaraların, insanların yerleşik olduğu en eski 8’inci yer olduğu düşünülüyor.
    Paleolitik Çağ’da yaşayan Tekkeköy mağara sakinleri, madeni tanımamışsa da tüm aletleri taş, ağaç ve kemikten yapmış, avcılık ve toplayıcılıkla uğraşmış, taşı yontarak yaptıkları el baltaları, mızrak uçları, kesiciler, kazıyıcılar gibi çeşitli aletleri kullanmış. 1977 yılında sit alanı ilan edilen ve 2013’de ziyaretçilere açılan Tekkeköy Mağaraları’nın yalnızca 96 bin metrekarelik bir kısmı gezilebiliyor. 360 bin metrekarelik bir alana yayılan vadide çalışmalar halen devam ediyor. Daha önce yapılan arkeolojik kazılarda 14 ayrı uygarlığın kullandığı materyaller bulunan Karadeniz'de insanlığın ilk yerleşkesi olarak bilinen Samsun'daki 'Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi'nde yeniden kazı yapılması isteniyor. 
    'APARTMAN HAYATI BURADA BAŞLAMIŞ'
    Bölgenin hem tarih hem de turizm açısından çok önemli bir yer olduğunu söyleyen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, "Bu bölge öyle enteresan özelliklere sahip ki yeryüzünde insanların katlı yaşama geçtiği ilk yer kabul ediliyor. Mağaraların kat kat olduğu ilk apartman hayatına geçilen yer Tekkeköy olarak kabul ediliyor. İnsanlar hep düz yerlerde yaşamışlar, burası ise katlı yaşama geçilen bilinen en eski yerleşim yeri. Mağaraların şekillerinden bunu zaten görüyorsunuz. Apartman hayatı diye tabir ettiğimiz ilk yaşam yeri de burası" dedi.
    Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi'ni gün yüzüne çıkarmak istediklerini anlatan Togar, "Bu alanı tekrar bir kazı ile buluşturabilirsek dünyanın dikkatini çekebileceğimizi düşünüyoruz. Dünyanın önemli arkeologlarının dikkatini çekeceğimize inanıyoruz ve yeni bir kazı yapılması için de girişimlerimize başladık. O mağaraların ziyaretçilerle daha rahat buluşması için bölgeye ahşap yürüyüş yolları, seyir terasları da yapmak istiyoruz." diye konuştu. 

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow