hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkan Beyazgül: Şanlıurfa bir müze şehridir

    Başkan Beyazgül: Şanlıurfa bir müze şehridir
    expand

    Başkan Beyazgül: Şanlıurfa bir müze şehridir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ali LEYLAK-Ömer ŞULUL/ŞANLIURFA, (DHA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Göbeklitepe'deki keşiflere benzer eserlere rastlanan 2 bin yıllık kaya mezarlarının bulunduğu 'Kızılkoyun Nekropolü'nde çalışmaları yerinde inceleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Buradaki çalışmalarla birlikte Göbeklitepe'nin de gizeminin çözülmesi hedefleniyor. Şanlıurfa bir müze şehridir. Pandemi bittikten sonra yıldızı en fazla parlayacak ve şahlanacak şehir burası olacaktır.”dedi.
    Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığında geçmişi 2 bin yıl önceye dayanan kaya mezarlarının bulunduğu Kızılkoyun Nekropolü bölgesinde çalışmalar devam ediyor. Milattan önce 9500’lü yıllara tarihlenen, ''Dünyanın gerçek boyutta yontulmuş ilk eseri” olarak bilinen ve 180 santimetre boyundaki Balıklıgöl heykelinin bulunduğu bölgeye yakın bir noktada başlayan kazı, büyük bir heyecanla devam ediyor. Daha önce ‘Amazon kraliçelerinin av ve savaş sahneleri’nin tasvir edildiği mozaiklerin bulunduğu bölgede başlayan kazılarda, Göbeklitepe’nin gizemini çözmeye yönelik yeni eserlere de bulunabileceği belirtiliyor.
    GÖBEKLİTEPE’NİN GİZEMİ ÇÖZÜLECEK
    Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Kızılkoyun Nekropolü civarında yapılan kazıların Göbeklitepe’deki gizemi çözmeye katkı sağlayacağını belirterek, "Daha önce Göbeklitepe’deki keşiflere benzer eserlerin bulunduğu alanda yapacağımız kazıların, Göbeklitepe’deki gizemi çözmeye yardımcı olacağına inanıyoruz" dedi.
    Kızılkoyun Nekropol alanı, büyükşehir belediyesinin 662 gecekonduyu kamulaştırması sonucu ortaya çıkarıldığını ifade eden Beyazgül, “Nekropol alanında şimdiye kadar 61 kaya mezarının bulunurken yeni kazıyla birlikte bu sayının artmasını bekliyoruz. Şanlıurfa, taşı toprağı tarihle yoğrulan ve tarihin her döneminde mutlaka izi bulunan bir şehirdir. Şanlıurfa genelinde ortaya çıkan her arkeolojik bulguda, tarihin yeniden yazılmasına vesile olan ve gelecegin buluştuğu kadim bir şehirdir. Muazzam bir tarihimiz var. Bu zenginliğiyle Urfa günümüz insanına mesajlar vermekte, yüzyılların birikimini sunmaktadır. Şu an, içerisinde bulunduğumuz Kızılkoyun Nekropolü,  Halil-ür Rahman Gölü yakınında yer almaktadır. Bu bölge, Antik Yunan ve Roma kültürünün, Edessa kent merkezinde yer alan en önemli kalıntılarından biridir. Edessa Kentinin önemli Nekropollerinden olan Kızılkoyun, mezar büyüklükleri, mezar süslemeleri ve buluntuları bakımından oldukça sıra dışıdır. Burada Erken Roma dönemine ait mağara mezarlar, bu mağaralarda kayaya oyulmuş Süryanice ve Grekçe yazılar, rölyef ve mozaikler bulunmuştur.”dedi.
    ADETA BİR ‘MÜZE ŞEHİR’
    Şanlıurfa’nın, bir müze şehiri olduğunu  bu potansiyel ve zenginliğinin iyi şekilde planlanıp değerlendirilmesi ve dizayn edilmesi için yeni vizyonlar oluşturma çabası içinde olduklarını vurgulayan Başkan Zeynel Abidin Beyazgül, “Bu bağlamda bölgede 33 yapıyı kamulaştırarak arkeolojik çalışmalara hazır hale getirdik. Son olarak mülkiyetini aldığımız 5 evin yıkımı için Koruma Kurulundan gerekli izinler  alınarak tarihi mekanlar gün yüzüne çıkarılacak. Tarihe ışık tutan bu mekanları gezmeye gelen yerli ve yabancı misafirlerimize, BELTUR AŞ tecrübesiyle, ailece rahat edebilecekleri nezih Kafeterya açıyoruz.Bulunduğumuz turizm platosunda, müzelerimiz, tescilii tarihi çarşılarımız, hanlarımız, sokaklarımız yer almaktadır. Bölgenin mistik atmosferini tarih kokan otantik yapısını gezip teneffüs etmeye ve incelemeye saatler değil günler yetmez.Tarihi yapıların gölgesinde hizmete açacagınız dinlenme alanında misafirlerimiz soluklanacak, yöresel içeceğimiz olan mırra'yı (acı kahve) tadıp yorgunluğunu atacak ve ailece unutulmaz anılar yaşayacak.Bu vesileyle açık hava müzesi olan Peygamberler Şehrinin güzelliklerini görmeniz için yolunuz mutlaka Şanlıurfa’dan geçmeli diyorum.”
    ŞANLIURFA GİZEMLİ BİR ŞEHİR İNSANLIĞIN ATASI BURADA
    Balıklıgöl heykelinin bu bölgede bulunduğunu sözlerine ekleyen Beyazgül, konuşmasına şöyle devam etti.
    “Burayla Göbeklitepe arasında gizemli bir ilişki mevcuttur. Göbeklitepeyi çözme noktasında balklıgöl adamı çok önemlidir. Belki de zaman içerisinde kalede yürütülen kazılarla Göbeklitepe’nin gizeminin keşif edilmesine bir ışık tutacak bulguyu bulma ümit ediyoruz. Şanlıurfa bir müze şehridir. Pandemi bittikten sonra yıldızı en fazla parlayacak ve şahlanacak şehir burasıdır. Şanlıurfa’nın tarihe bağlı gizemli bir yeri var. Araştırmaya çözülmeye gereken yanları var. İnsanlığın atası burda yaşamıştır. 12 bin yıl öncesine gitmek mümkün değil, Göbeklitepe ve Karahantepe yine birbirine rakip olacaktır. İnsanlar burayı merak ediyor. Tarihin seyrini değiştiren,  kalıtıları görmek isteyenler buraya gelmek istiyor. Bizde turizm dönemine hazırlık olsun diye gerekli çalışmalarımız yapıyoruz. İnsanlık kendi tarihini görmek zorunda Urfa bir müzik, tarih ve gastnomi şehridir. Insanlar akın akın burya gelecektir.”şeklinde konuştu.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow