hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vali Erin’den anız yakanlara ceza uyarısı

    Vali Erin’den anız yakanlara ceza uyarısı
    expand

    Vali Erin’den anız yakanlara ceza uyarısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ali LEYLAK/ŞANLIURFA, (DHA) – ŞANLIURFA Valisi Abdullah Erin, çiftçileri anız yakma konusunda uyardı ve ihlal edenlere dekar başına 60 lira idari para cezası kesileceğini söyledi.
    Türkiye'nin ihtiyacı olan pamuğun yüzde 45, kırmızı mercimeğin yüzde 38, mısırın yüzde 2, arpanın yüzde 13 ve buğdayın yüzde 9'unun üretildiği kentte, hububat hasadından sonra tarlada kalan anızların yakılmasının önlenmesi için Vali Abdullah Erin, çiftçilere uyarıda bulundu. Şanlıurfa ve ilçelerinde her gün anız yangınlarının çıkması nedeniyle  toprak verimliliğinin düştüğünü belirten Vali Erin, anız yakanlar hakkında ciddi cezai işlemler uygulayacağını belirterek şunları söyledi:
    “Anız yakmanın toprağa zararının yanında hava kirliliğine, karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak trafik kazalarına, kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına, orman ve konut yangınlarına, tarla içerisindeki direklerin, meyve ağaçların yanmalarına sebep olabilmektedir. Yani anız yakarak kendimize, çevremize ve tarımsal geleceğimize zarar vermekteyiz. Anız yakmanın önüne geçmek için; tohum yatağı hazırlama modern tarım teknikleri ile yapılmalı, hububat hasadı biçerdöverle toprak yüzeyine yakın yapılmalı, hasat sonrası anız parçalayıcı bir aletle toprağa karıştırılmalıdır.”
    Öte yandan anız yakan çiftçilere yönelik İl Mahalle Çevre Kurulu tarafından cezai işlem uygulanacağını belirten resmi yazı da ilgili kurumlara gönderildi. Yazıda, anız yakalanları dekar başına 60,11 lira idari para cezası uygulanacağı, bunun meskûn mahal veya orman ya da sulak alanlara bitişik ise cezanın beş kat artacağı belirtildi.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow