hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunanistan'ın göçmenlere yönelik uygulaması kabul edilemez

    Yunanistanın göçmenlere yönelik uygulaması kabul edilemez
    expand

    Yunanistan'ın göçmenlere yönelik uygulaması kabul edilemez

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ali LEYLAK-Ömer ŞULUL/ŞANLIURFA, (DHA) – HUKUKÇULAR Derneği Şanlıurfa Bölge Temsilcisi Cüneyd Altıparmak, Yunanistan’ın göçmenler konusundaki uygulamalarının uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu söyledi.
    Cüneyd Altıparmak, İdlib'deki hain saldırının ardından Türkiye’nin, göçmenler için sınır kapılarını açmasıyla Yunanistan’ın uygulamalarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Türkiye'de yıllardır 3,5 milyonu aşkın göçmenin tatsızlık yaşamadan barındığına dikkat çeken Altıparmak, "Bir ülke ben mültecilere karşı egemenlik sınırlarımı kapatıyorum, egemenlik hakkımı kullanıyorum diyemez, bununla ilgili sözleşme var. Türkiye bunu demediği gibi Yunanistan’ın da dememesi lazım. Yarın öbür gün Yunanistan’da çıkan göçmenleri başka ülkelere gitmesi halinde de o ülkelerde bu tezi kullanmaması lazım. Burada bütün hukuk kurallarını ve hukukla ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başta olmak üzere uluslar arası hukuki kurumlara ve komisyonlara taşıması gerekir” sözlerine yer verdi.
    Altıparmak, Yunanistan sınırında gözlem ve denetimlerin yapılması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin bu göçmenleri kabul etmesinin tek nedeni insani duygulardı. Ama bunun yanında Avrupa Birliği, Türkiye’den şunu istedi; dedi ki siz bu göçmenleri kendini ülkenizde barındırın ve biz bu yükü paylaşalım. Sizin gümrük anlaşmanızı yenileyelim. Vizesiz geçiş hakkı sağlayalım. Biz size maddi yardımda bulunalım. En büyük şeyleri biz sınırlı kabul yapalım dediler. 3 yılda 25 bin kabul yaptılar. Kendilerinin belirttiği paranın çok çok altında bir meblağ ile Türkiye’yi bu konuda desteklediler. Türkiye’de bir müddet sonra göçmenleri gönderme kararı almadı burada bir yanlışlık var. Göçmenlerin serbest dolaşımıyla ilgili sınırları kaldırdı. Göçmen burada da kalabilir illa Türkiye’den gidin demiyor ama göçmenlerin bir kısmı gitmek istiyor. Bununla ilgili herhangi bir engelleme kotası koymayacağını söylüyor. Yunanistan buna hazırlıklı değil, Yunanistan’ın olaya bakışı da farklı Yunanistan direk atış ile bir kişiyi vurdu. Bu tip bir olay Türkiye’de hiçbir şekilde yaşanmadı. Bu kadar sosyolojik, 3 veya 4 kişiden birinin Suriyeli olduğu doğu bölgesinde Suriye’den gelen mültecinin olduğu doğu bölgesinde bir sorun yaşanmaması, bir yandan Türkiye’den Yunanistan’a geçişlerde böyle bir sorunun yaşanması, gerçekten aslında 2 farklı görüşün 2 farklı dünya görüşünün ortaya çıktığını göstermektedir. Birde göçmenler savaş suçlusu ve silahlı kimseler değiller. Bunlara herhangi bir egemenlik hakkı uygulanmaz. Bunlara insani yardım yapılır kendilerinden istifade edilmeli. Özellikle mültecilerin hukuki boyutuna dair sözleşme hükümlerine göre bu kimselerin tıpkı bir vatandaş gibi ülkedeki sosyal siyasal ve ekonomik haklardan faydalanmasına dikkat edilmesi gerekir” diye konuştu.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow