hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Göç İdaresi'nden 'Dünya insan ticaretiyle mücadele günü' açıklaması

    Göç İdaresinden Dünya insan ticaretiyle mücadele günü açıklaması
    expand

    Göç İdaresi'nden 'Dünya insan ticaretiyle mücadele günü' açıklaması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayşe Mine EĞÜZ/SİVAS, (DHA) - SİVAS İl Göç İdaresi Müdür Vekili Adem Alibekiroğlu 30 Temmuz 'Dünya İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü'yle ilgili açıklama yaptı. 
    Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 30 Temmuz 2013 tarihinde alınan kararla 'Dünya İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü' ilan edildi. İnsan ticaretiyle mücadele kapsamda Sivas İl Göç İdaresi Müdür Vekili Adem Alibekiroğlu, insan ticaretiyle mücadele ve mağdurların korunmasına yönelik açıklamalarda bulundu.
    İnsan ticareti hakkında bilgiler veren Adem Alibekiroğlu, "Çağımızın modern köleliği olarak da ifade edilen insan ticareti suçu en yalın haliyle bir kişinin rızası sakatlanarak ticari bir meta gibi alınıp satılmasını veya kişinin üzerinden gelir elde edilmesini ifade eder. İnsan ticaretinin görülme biçimleri zorla fuhuş yaptırma veya cinsel sömürü, zorla çalıştırma veya işgücü sömürüsü, zorla evlendirme veya çocuk evlilikler, çocuk satışı, zorla dilendirme, çocuk askerlik, organ ve doku ticareti olarak karşımıza çıkabilmektedir. Türk ceza kanununun 80’inci maddesinde insan ticareti eylemleri suç olarak düzenlenmiş, bu suça ‘sekiz yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası öngörülmüştür" dedi.
    Mağdurların yaşadıklarının etkisinden kurtulması için yapılan çalışmalardan bahseden Alibekiroğlu, "Başta kamu kurum kuruluşları veya sivil toplum örgütleri ile uluslararası kuruluşlar olmak üzere insan ticaretinin daha önceki bahsettiğim biçimlerinden herhangi biriyle karşılaşılması durumunda 157 Yabancı İletişim Merkezi (YİMER), 112 acil ile irtibata geçilir ve kişiler mülakatları gerçekleştirilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne getirilir. Yapılan mülakat neticesinde insan ticareti mağduru olduğuna dair kanaat oluşması halinde Tanımlama belgesi düzenlenir ve kişi insan ticareti mağduru olarak tanımlanır" diye konuştu.

    ‘TÜRK VATANDAŞLAR DA OLABİLİR’
    Sadece yabancı vatandaşların değil Türk vatandaşların da suça konu olabileceğini vurgulayan Adem Alibekiroğlu, "Türk vatandaşların İnsan Ticareti Mağduru tanımlama işlemleri de İl Göç İdaresi Müdürlüklerince yürütülmektedir. 157 YİMER çağrı merkezimiz 7 gün 24 saat esaslı olarak yabancılara 7 dilde hizmet vermektedir” ifadelerini kullandı.
    Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü resmi sitesinden alınan istatiksel verilere göre 2021 yılı içerisinde 223 kişi insan ticareti mağduru oldu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow