hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanayi Mektebi Müzesi açılışa hazırlanıyor

    Sanayi Mektebi Müzesi açılışa hazırlanıyor
    expand

    Sanayi Mektebi Müzesi açılışa hazırlanıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arife Defne ARSLAN/SİVAS,(DHA) - SİVAS Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi'nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Çalışmaları yerinde inceleyen ve bir ay sonra açılışın gerçekleşeceğini belirten Vali Salih Ayhan "Geçmişte nasıl hizmet verdiyse aynı ruhla faaliyet gösterecek" dedi
    Sivas'ın kültürel mirasına katkıda bulunmak amacıyla başlatılan müze projeleri kapsamında, 1902 yılında yapılan ve sonrasında 1961'den itibaren cezaevi idari bunasına dönüştürülen tarihi yapıda başlatılan çalışmaları tamamlandı. Sivas Valisi Salih Ayhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2018 yılında Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında, yarı açık cezaevinin Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi'ne dönüştürülen binasında başlatılan teşhir-tanzim çalışmalarıyla ilgili incelemelerde bulunarak, İl Özel İdaresi teknik personelinden projenin son durumu hakkında bilgi aldı.

    MÜZE AÇILIŞA GÜN SAYIYOR
    Kentin değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve kültürel mirası muhafaza etmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten Vali Ayhan, "Asli görevimiz tarihi eserlerimizi gelecek kuşaklara aktarmak, toplumumuzun hizmetine sunmak. Sanayi Mektebi projesi, Osmanlı döneminde yapılmış, mektep olarak kullanılmış ve daha sonra da farklı fonksiyonlar icra etmiş. Cumhuriyet döneminde de kadın cezaevi olarak kullanılmıştır. Kimliği ve tarihi olan müzemiz, Sanayi Bakanlığımızın desteği, İl Özel İdaremizin büyük katkıları ile yapıldı ve açılışını bir ay sonra hep birlikte gerçekleştireceğiz. Burası interaktif bir müze. Burası geçmişin ruhuna uygun bir şekilde nasıl Osmanlı döneminde hizmet ettiyse aynı şekilde faaliyet gösterecek. Müzede bakır işlemeciliği ve ahşap atölyesi gibi çok sayıda atölye olacak" diye konuştu.
    Yüksek Hızlı Tren'in Sivas'a gelmesiyle birlikte Sanayi Mektebi Müzesinin en çok gezilen ve ilgili duyulan mekânlarından biri olacağını ifade eden Vali Ayhan, "Sivas adeta müze havzası olacak. Hedefimiz 20 müzeyi şehrimize kazandırmak" ifadelerini kullandı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow