hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sivas Belediyesinden âşıklık ve ozanlık kültürüne katkı

    Sivas Belediyesinden âşıklık ve ozanlık kültürüne katkı
    expand

    Sivas Belediyesinden âşıklık ve ozanlık kültürüne katkı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SİVAS, (DHA) - SİVAS Belediyesinin desteğiyle kültür ve sanatta ilimizi bir adım daha öteye taşıyabilmek, aşıklık ve ozanlık kültürünün yeni nesillere aktarılabilmesini sağlamak amacıyla  "58. Sanat Yılında Ahmet Ayık ve SİFAHOD" adlı kitap çıkarıldı.
    Sivas Belediyesi tarafından basımı gerçekleştirilen Mehmet Anulur’un kaleme aldığı kitap Belediye Başkanı Hilmi Bilgin’e takdim edildi. Sivas Fasıl Heyeti Âşıklar ve Halk Oyunları Derneği Başkanı Ahmet Ayık, Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sivas Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, İbrahim Yasak, yazar Mehmet Anulur, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Duman ve Kültür Sosyal İşler Müdürü Nevzat Öztürk’ün de yer aldığı heyet Belediye Başkanı Hilmi Bilgin’i makamında ziyaret etti.
    Ziyarette kitap hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Recep Toparlı, "Sivas’ta Ahmet Ayık’ın yeri ve önemi çok farklıdır. Kültür hayatının içinde her zaman var olmuş. Âşıklık, ozanlık ve halk oyunlarında araştırmalarda bulunarak bunu yeni nesillere aktarabilmek için büyük gayret ve çaba göstermiştir. Bizler de istedik ki; Mehmet Alunur’un kaleminden Ahmet Ayık ve Derneği’ni bir kitap haline getirelim ve gelecek nesillerin de faydalanabileceği bir kitabı Sivas’ımıza kazandıralım. Tabi bu işte emek veren arkadaşlarımız var ancak basımı noktasında da Hilmi Başkanımızın desteği de büyük. Kendisine çok teşekkür ediyoruz" dedi.
    Sivas Fasıl Heyeti Âşıklar ve Halk Oyunları Derneği Başkanı Ahmet Ayık “Bizlere bu imkânı sağlayan Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin'e vermiş olduğu desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Geçmişten bugüne kadar gerek Milletvekilliği döneminde gerek bakanlığı döneminde gerekse de Belediye Başkanlığı döneminde kültürden, sanattan hiç kopmayarak her zaman bizlere destek ve yardımcı oldu. Bizler 58 yıldır kültüre ve sanata büyük önem veren geçmişimizden kopmayarak, geçmişimizin kültürünü geleceğe taşıyabilmek adına yaptığımız araştırmalar neticesinde elde ettiğimiz verileri hemşerilerimizle buluşturmak istedik. Âşıklık ve Ozanlık geleneğinin yanı sıra Sivas halk oyunlarının tarihini hikâyelerini derleyerek kitabımızda yer verdik. Tabi bu kitabın oluşmasında hepimizin emeği var. En çok emeği veren Namı değer Âşık Kul Mehmet yani yazarımız Mehmet Anulur’a ayrıyeten teşekkür ediyorum. 7 yıldır bu kitap üzerinde çalışmalar yaptık, araştırmalarda bulunduk. Kitabın içerisinde Sivas’ın halk oyunlarını da notaya aldık. Şimdiye kadar böyle bir veri böyle bir çalışma yapılmamıştı. Bizler de bunun için çaba harcadık. Kitabı okuyanlar zaten bunların hepsini içerisinde görecek" ifadesini kullandı.
    "7 yıldır bu kitap üzerinde çalışıyoruz" diyen kitabın yazarı Mehmet Anulur ise; "Biz Sivas sevdalısıyız. 2002 ve 2018 yılları arasında derlediğimiz 10 bin fotoğraf üzerinden bin 900 fotoğraf arasında seçki yaparak başladık bu işe sonrası ip söküğü gibi geldi. Bu kitabımızda bizden desteklerini esirgemeyen Başkanımız Hilmi Bilgin’e teşekkür ediyoruz. Gerçekten de sözünün eri bir insan başkanımız yiğidin yiğitliği her zaman takdir edilmeli biliyorsunuz bizde başkanımızı takdir ediyoruz. Kendisine teşekkür ediyoruz. Giyim ve kuşam bölümünde ise İsmail Hakkı Acar hocamıza da desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Gelecek nesillere aktarabileceğimiz güzel bir eser ortaya çıktı" dedi.

    'NİTELİKLİ SERLER İÇİN GAYRET EDİYORUZ'
    Sivas'ın kültürüne ve sanatına destek verenlerin yanında yer almanın asli görevleri olduğunu belirten Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, "Göreve geldiğimiz günden itibaren Sivas'ın sosyal ve kültürel değerlerinin ortaya çıkarılması noktasında bizi yönlendiriyorsunuz ve şehrimize değer katacak unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi yeni nesillere aktarılması noktasında cidden zamanlarını ve emeklerini ayırarak bizlere katkı sağlıyorlar. Geleceğimize katkı sağlıyorlar, kültürümüze ve sanatımıza katkı sağlıyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Biz belediye olarak sadece altyapı üstyapı park ve bahçeyle anılmaktan ziyade Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 94 yılında başlattığı belediyecilik anlayışıyla şehrimizin sosyal ve kültürel anlamda ön plana çıkarılması faaliyetlerinin yürütülmesi nitelikli programlarla nitelikli eserlerin ortaya konulmasını önemsediğimizi belirmiştik ve bunun içinde gayret sarf ediyoruz" dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow