hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ziraat Odaları Ankara'da siyasilere taleplerini iletti

    Ziraat Odaları Ankarada siyasilere taleplerini iletti
    expand

    Ziraat Odaları Ankara'da siyasilere taleplerini iletti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SİVAS, (DHA) - SİVAS Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, Ankara’ya çıkarma yaparak, AK Parti, CHP, İYİ Parti ve DP’yi ziyaret ederek çiftçilerin sorunlarının ve taleplerinin yer aldığı dosya verdi.
    Sivas Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Gürün Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Aktepe, Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, Şarkışla Ziraat Odası Başkanı Azimet Topçu'dan oluşan heyet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, AK Parti milletvekili Semiha Ekinci, CHP Milletvekili Ulaş Karasu, İYİ Parti milletvekili Fahrettin Yokuş, Aydın Ziraat Odası eski başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, CHP Ankara milletvekili Servet Ünsal, DP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar ve Tarım Bakanlığı yetkilileriyle görüştü. Sivaslı çiftçilerin sorun ve sıkıntıları ile çözüm önerilerinin yer aldığı dosyayı takdim eden heyet, çiftçilerin acil olarak yardım beklediğini iletti.
    Oda başkanları ziyaretlerde gübre fiyatlarında yüzde 400'lük artış yaşandığını, çiftçinin kullandığı mazotun litresinin 14 liraya yaklaştığını ve tohum fiyatlarının yüzde 100, yem fiyatlarının ise yüzde 300 artış gösterdiğini belirterek destek istedi. 
    Sivas İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı taleplerini şu şekilde sıraladı:
    "Mazotun çiftçilerimize, yatlarda olduğu gibi ÖTV’siz verilmesini istiyoruz. Gübre satışlarında Yüzde 50 sübvanse edilmesini talep ediyoruz. Şeker pancarı desteklemeleri ton başı taban fiyat 420 TL açıklandı. O dönemde şekerin torbası 180 TL’ydi şimdi 380 TL. bizlerde yaşanan bu artışlar karşısında çiftçilerimizin mağdur olmaması için Taban fiyatların güncellenerek en az 700 TL olarak çiftçilerimize ödenmesini talep ediyoruz. 2022 yılı tarım BAĞ-KUR primi 1.668,83 TL oldu. Çiftçimiz Bağ-Kur primini yatıramıyor. Primlerin önceki yıl uygulanan rakamlar üzerinden alınmasını, yüzde 44,87 oranındaki prim artışına kolaylık sağlanmasını, prim ödeme gün sayısı 15 güne indirilmesini ve çiftçilerimizin, primlerine uygulanan yüzde 5’lik hazine teşvik indirimi en az enflasyon oranında artırılmasını talep ediyoruz. Ziraat Bankası tarafından verilen sıfır faizli kredinin limitinin 250 bin TL olarak güncellemesini talep ediyoruz. 100 bin TL üzeri kredilerde yüzde 15 faiz uygulanıyor. Bu nedenle çiftçilerimiz kredi kullanmıyor. Sivas’ın Tarım arazilerinin 3’te 2’sine kayıt dışı olarak ekim yapılıyor. Buralarda destekleme yapılamıyor. Hem Sivas hem de çiftçilerimiz zarar görüyor. Bu konuda arazilerin kayıt altına alınmasını ve çiftçi beyanına göre destekleme kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Yemeklik ve tohumluk patates üretiminde önemli düzeyde üretimin yapıldığı Sivas’ta, çiftçilerimiz artan nakliye masrafları nedeniyle zorlanıyor. Bu konuda özellikle Kangal bölgesinde soğuk hava depolarının hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Kuraklık yaşanan bölgelerde yapılan TARSİM hasar tespitlerinde Ziraat Odaları tarafından belirlenecek kişilerin yer almasını, tespitlerde yaşanan sorunların giderilmesini talep ediyoruz. Bölgemizde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa elverişli bir bölge ve Çoban sıkıntısı yaşanıyor. Tarım bakanlığı tarafından sözleşmeli çoban uygulamasının hayata geçirilmesini istiyoruz. Besiciler ve süt üreticileri artan maliyetleri karşısında zorlanmaktadır. Türkiye’nin en büyük canlı pazarı olan Şarkışla da 76 IPARD projesinden yüzde 10'u aktif üretime devam etmektedir. Süt üreticileri ve besiciler desteklemeler de yetersizlikler nedeniyle üretimden el çekmektedir bu konuda desteklemeler de düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Kuraklığın her geçen gün daha etkili olmaya başladığı bölgemizde sulamada kullanılmak için planlanan göletlerin acilen hayata geçirilmesi çiftçilerimiz için önem arz etmektedir."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow