hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MHP'li Bulut: Horoztepe'de kazı çalışmaları başlasın

    MHPli Bulut: Horoztepede kazı çalışmaları başlasın
    expand

    MHP'li Bulut: Horoztepe'de kazı çalışmaları başlasın

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halil İbrahim YEL/TOKAT, (DHA) – TOKAT Milliyetçi Hareket Partisi Tokat Milletvekili Yücel Bulut, Erbaa ilçesinde ziyaretlerde bulundu. Milletvekili Bulut, Horoztepe’de kazı çalışmalarının devam etmesi gerektiğini söyledi.
    MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl ve beraberindekiler Erbaa ilçesinde M.Ö 2400'lü yıllardan kaldığı tahmin edilen Horoztepe nekropolünde incelemelerde bulundu. İlçede bulunan Horoztepe'nin Alacahöyük'le büyük benzerlik gösterdiğini belirten MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, "1957 yılında yapılan kısa süreli çalışmalarda çıkan eserler bölgemizin tarihi yerleşimine ışık tutmuştur. Burada kazıların devam etmemesi büyük bir kayıptır." dedi.
    Horoztepe'nin 1957 yılında yapılan kazılarda Tunç Çağı’ndan kalma bir yerleşim yeri olduğunu ortaya çıkardığını belirten Bulut, "Bulunduğumuz bu mekân o dönemin mezarlığıdır. Horoztepe Mezarlığı kazılarında ortaya çıkarılan bakır-tunç eserlerin bolluğu, çeşitliliği ve orjinalliği bölgenin Tunç Çağı'nda metalürjik faaliyetler bakımından çok ileri bir konumda olduğunu göstermektedir. Tarım alanları, bakır madeninin bulunması bu bölgemizi tarih boyunca zengin kılmıştır. Şimdi bizlere düşen bu antik zenginliği gün yüzüne çıkarmaktır." diye konuştu.

    "KAZILAR DEVAM ETSİN"

    Bölgede yapılacak kazıların Anadolu tarihine yeni bir soluk kazandıracağını kaydeden MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, "Horoztepe mezarları, ilk Tunç Çağı'nın son evresindeki ölü gömme geleneklerinde, Alacahöyük kral mezarlarından başka mezarların da var olduğunu kanıtlaması açısından önemlidir. Ortaya çıkan tarihi eserler de ayrıca çok değerlidir. Alacahöyük standartlarının Horoztepe dışında hiçbir yerde benzeri yoktur. Bu eserler arasında döküm masa, çaydanlık, çanaklar, kurs, savaş aletleri ve emziren anne heykeli bulunmaktadır. Alacahöyük ve Horoztepe eserleri bütün özellikleriyle Anadolu’ya has bir medeniyeti temsil etmektedir.  Erbaa ve çevresinde yapılacak olan sistemli kazı ve yüzey araştırmaları sayesinde, bölgedeki Tunç Çağı yerleşmelerinin sayısının oldukça artacağı, yeni bulgular ışığında bölgenin Orta Karadeniz Bölümü tarihi açısından öneminin ve ayrıcalığının ortaya çıkacağı kanaatindeyiz. Ortaya çıkarılan her eser Erbaa’nın turizm potansiyeline katkı sunacaktır." ifadelerini kullandı. 

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow