hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karadeniz'de deniz kirliliğine karşı uluslararası proje

    Karadenizde deniz kirliliğine karşı uluslararası proje
    expand

    Karadeniz'de deniz kirliliğine karşı uluslararası proje

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Selay SAYKAL/TRABZON, (DHA)-KARADENİZ Teknik Üniversitesi’nce (KTÜ), Karadeniz'i tehdit eden deniz çöplerinin azaltılması için 4 ülke ve 6 ortak kuruluşun yer aldığı uluslararası ‘LitOUTer’ adlı araştırma ve toplumsal farkındalık projesi hazırlandı. Projeyle, denizlerdeki kirlilik sorununa karşı ortak bilincin oluşturulması hedefleniyor.

    KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi liderliğinde, Türkiye'nin yanı sıra Karadeniz'e kıyısı olan Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan'ın da ortak olduğu Avrupa Birliği (AB) destekli ‘Karadeniz Ekosistemini Korumak İçin Toplumsal Farkındalığı Artırarak Deniz Çöplerini Azaltma LitOUTer’ araştırma ve toplumsal farkındalık projesi hayata geçirildi. Karadeniz kıyılarını paylaşan Türkiye, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan’ın  birlikte yürüteceği projeyle; deniz çöplerinin azaltılması konusunda toplumsal farkındalığın artırılması için ortak fikir ve eylem çalışmaları görüşülecek. İlköğretimden üniversite öğrencilerine, ev hanımlarından turizme, balıkçılık sektörüyle uğraşanlar gibi geniş bir hedef kitleye ulaşma hedefiyle başlatılan projeyle; denizlerdeki kirlilik sorununa karşı ortak bilincin oluşturulması da amaçlanıyor.

    KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Coşkun Erüz’ün yürütücüsü olduğu projenin açılış toplantısı, ‘Ortak Deniz, Ortak Çözüm’ sloganıyla 8 Ekim 2020 Perşembe günü yapılacak. KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın açılış konuşması gerçekleştireceği toplantıya, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Dış İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetkililer ile Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan’dan proje ortakları ve kurum temsilcileri ve akademisyenler katılacak.

    Proje yürütücüsü Doç. Dr. Coşkun Erüz “1 Temmuz’da nihai sözleşme imzalanarak projemiz yürürlüğe girdi. 30 ay sürecek bu projede amaç; Karadeniz’e taşınan ve denizde biriken katı atık ve deniz çöplerinin oluştukları yerde geri kazanarak, doğaya karışmasını önlemek ve denize ulaşamadan bertaraf etmek. Denize ulaşan atıkları teknolojik imkanlarla toplayarak deniz dibinde, kıyılarda birikerek ya da denizde yüzerek ekolojik zarar vermesini önlemek. Bu kapsamda uluslararası farkındalık yaratarak, halkın ve kamu kurumlarının birlikte hareket ederek çözüme katkı vermesini sağlamayı hedefliyoruz. Denizlere ulaşan atıkların yarattığı kirlilik ciddi boyutlara ulaştı. Bunu önlemek için acilen el birliğiyle çalışmalıyız” dedi.

    Online ortamda ‘Zoom’ programı üzerinden uzaktan bağlantıyla gerçekleştirilecek toplantıya; "https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_XgXgVGWnSs6OgXsiiAVJaQ"  linkine kayıt yapılarak katılım sağlanabilecek.  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow