hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KTÜ’den 20 akademisyen 'Dünyanın en başarılı bilim insanları' listesinde

    KTÜ’den 20 akademisyen Dünyanın en başarılı bilim insanları listesinde
    expand

    KTÜ’den 20 akademisyen 'Dünyanın en başarılı bilim insanları' listesinde

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Selay SAYKAL/TRABZON, (DHA) - KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, ‘2019 yılı dünyanın en başarılı bilim insanları listesi’ndeki 160 bin kişi arasında KTÜ’den 20 akademisyenin yer aldığını ve ‘TÜBİTAK 1001’ projelerinde Türkiye sıralamasında 12'inci olduklarını açıkladı. 

    KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, göreve başladıkları 3 aylık süreçte yapılan çalışmalar ile üniversitenin hedeflerini değerlendirdi. Koronavirüs tedbirleri nedeniyle yapılan uzaktan eğitimin sorunsuz şekilde sürdüğünü belirten KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı, ikinci dönem de eğitimlerin online olarak yapılabileceğini, Tıp Fakültesi ile Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki uygulamalı eğitim verilen bölümlere ise 2 yeni bölüm daha eklemeyi düşündüklerini açıkladı.Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nin 220 milyon TL olan borcunun Maliye Bakanlığı’nın desteğiyle taksitlendirerek ödediklerini ifade eden Prof. Dr. Çuvalcı, “Ekim ayında ilk taksidi ödedik, kalan yüzde 60’ını da Ocak ayında ödeyeceğiz ve borcumuz kalmayacak. Şu an mali durumumuz fena değil. Hocalarımızın geriye dönük performans ödemeleri vardı, onları da yaptık. Tıp Fakültesi hastanemizde muayene sırası oluyor ve yakışmayan görüntülerle karşılaşıyorduk. Online randevu sistemine geçerek bunu çözdük. Refakatçılara da hastanemizde yemek hizmeti sunmaya başladık” dedi.

    'ÇOCUK HASTANESİ İÇİN 20 MİLYON TL EK BÜTÇE'

    Tıp Fakültesi’ne bağlı Farabi Hastanesi için yapımı süren otopark inşaatının Mayıs ayında tamamlanacağını açıklayan Prof. Dr. Çuvalcı, 2021 yılı için 7 buçuk milyon TL bütçeye sahip Çocuk Hastanesi inşaatı için de Maliye Bakanlığı’nca 20 milyon TL ek bütçe çıkarıldığını belirtti. Üniversitenin maddi sorunlarının çözümünde destek olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya teşekkür eden Prof. Dr. Çuvalcı, “Yakın zamanda ‘Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama Merkezi’ kurduk. Yurtdışından pahalı olarak satın aldığımız medikal ve tıbbi cihazların, ARGE çalışmaları ve protototip üretimini yapıp, sanayicilerimizin desteğiyle Arsin’deki yatırım adası endüstri bölgesinde imalatına geçmeyi hedefliyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Tıbbi ve aromatik bitki’ projesi için İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’mizin (İLAFAR) dahil olduğu bir protokol imzaladık. Yıllardır yapılmayan görevde yükselme, unvan değişikliği gibi sınavları da Şubat ayında yapmaya başlıyoruz” dedi.

    'DÜNYANIN EN BAŞARILILARI LİSTESİ’NDE KTÜ’DEN 20 AKADEMİSYEN'

    Rektör Çuvalcı, PLOS Biology dergisinde yayımlanan, 7 milyon akademisyen arasından makale sayıları ile bunlara yapılan atıflara göre seçilerek hazırlanan 160 bin kişilik ‘2019 yılı dünyanın en başarılı bilim insanları’ sıralamasında KTÜ’den 20 akademisyenin yüzde 2’lik dilime girdiğini açıkladı. Türkiye’den 857 bilim insanının yer aldığı listede üst sıralarda yer almanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Prof. Dr. Çuvalcı, “Maden Mühendisliği’nden 8, Kimya ve İnşaat Mühendisliği’nden 3’er, Jeoloji ve Matematik bölümlerinden 2’şer, Makine ve Metalurji bölümlerinden 1’er hocamız bu listeye girdiler. Listede kadın akademisyen olması da ayrı bir mutluluk verici. Maden Mühendisliği bölümümüz kitlesel bir başarı sağladı. Dünya çapındaki başarılı akademisyen sayımızı artırmak için ödül ve teşvik sistemi getirmeyi düşünüyoruz. Hocalarımızı ARGE ve projelere daha fazla yönlendirmek amacındayız ve bunun için öğrenci sayımızı azaltmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

    'YENi PROGRAMLAR AÇILACAK'

    Rektör Porf. Dr. Çuvalcı ayrıca, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ile üniversitede yeni bölüm ve programlar açılması için görüştüklerini söyleyerek, “Akçaabat Meslek Yüksekokulu’nda Giyim Teknolojisi, Araklı Meslek Yüksekokulu’nda ‘Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon’, Mühendislik Fakültesi’nde ‘İngilizce Yazılım’, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde ‘Ebelik’ ile ‘Egzersiz ve Spor’ bölümleri açıyoruz. Of Meslek Yüksekokulu’nda ise ‘Ziraat Teknolojileri’ ile ‘Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği’ olmak üzere 2 program açmak için yaptığımız ön görüşmeler olumlu sonuçlandı. Altyapı hazırlandıktan sonra yeni bölümlerin açılması 2021 yılı sonunu bulacaktır. Ayrıca üniversitemizi yarışmalarda temsil eden öğrenci takımlarımız mali kaynak bulmakta sorun yaşıyorlar. Daha kurumsal çözümler bulmak için çeşitli girişimlerimiz olacak” diye konuştu. 

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow