hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Enkaz altında komşularımızın sesleri geliyordu, biz hiçbir şey yapamadık'

    Enkaz altında komşularımızın sesleri geliyordu, biz hiçbir şey yapamadık
    expand

    'Enkaz altında komşularımızın sesleri geliyordu, biz hiçbir şey yapamadık'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Behçet DALMAZ-Orhan AŞAN/VAN,(DHA)-KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlere Adıyaman'da, 3 çocuğu ve eşi ile evde yakalanan ve kısmen çöken binadan ailesi ile birlikte son anda kurtulmayı başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mobilya İç Mekan Tasarım öğretmeni Mehmet Öz(55), son anda kurulduklarını söyledi. Öz, binadan çıktıktan sonra da enkaz altından seslerin geldiğini, ancak bir şey yapamadıklarını belirtti. 

    Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük deprem 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Deprem bölgesinden Van'a gelen afetzedeler; otel, ev, kamu misafirhaneleri, lojman ile Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleştirildi. Tüm ihtiyaçları Van Valiliği koordinasyonundaki yetkililer tarafından karşılanan depremzedeler, yaşadıkları günleri bir nebze de olsa unutmaya çalışıyor. Van'daki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında da bin 72 depremzede misafir ediliyor. Deprem felaketinde 3 çocuğu ve eşi ile son anda kurtulan Adıyaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mobilya İç Mekan Tasarım öğretmeni Mehmet Öz, o anları anlatırtken duygulandı. Öz'ün oturduğu  4 katlı apartman, Kahramanmaraş merkezli ilk depremde büyük hasar gördü. Depreme evde eşi Hülya ve 2'si kız 3 çocuğuyla yakalanan Öz, Van'a gelerek KYK yurduna yerleştirildi.

    'BU KADAR BÜYÜK BİR FELAKETLE İLK KEZ KARŞILAŞTIM' 

    Adapazarı depremini yaşadıklarını, ancak bu kadar büyük bir felaketle ilk kez karşılaştıklarını söyleyen Mobilya İç Mekan Tasarım öğretmeni Öz, "Depremin meydana geldiği gün bir oğultu sesiyle uyandık, ama ayakta duramayacak durumdaydık. Hemen deprem pozisyonu aldık. O sırada odada bulunan yaklaşık 500 kitabın olduğu kitaplık üzerimize çöktü. Gökyüzünün aydınlanması ile elektriğin gitmesi de bir oldu. Apartnanın duvarları patladı. O sırada binada sesler yükseldi. Sanki tüm Adıyaman bağırıyormuş gibi. O seslerle biz milleti sakinleştirmeye çalıştık. 1999 Adapazarı depremini de gördüğüm için merdivenlere yüklenmeyin, panik yapmayalım uyarılarını yaptım. Adıyaman'da hiç bir bina sağlam kalmadı. Üzerimize alacağımız eşyaları alıp, hemen çıktık. Öğretmen olduğum için en güvenilir yer okul bahçesiydi. Oraya gittiğimizde okuldaki suların kesik olduğunu, okul binasının da hasarlı olduğunu gördük. Ancak atölyelerimiz vardı. Tek katlı olduğu için çocukları oraya gönderdim. O gün kar ve yağmur karışık yağıyordu, Hava çok soğuktu. Buna yüzyılın felaketi deniliyor. Bence bu bile az bu deprem için. Rabbim beterinden korusun."dedi.

    'DEPREMİN İLK ÜÇ GÜNÜ ŞEHİRDEN ÇIKAMADIK'

    Depremin ilk üç günü şehirde yolların kapalı olmasından dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatan Öz, "Ekmek, su yoktu. Etrafta insan bulamıyorduk. Sesler geliyordu, ama hiç bir şey yapamıyorduk. O günkü çaresizliği hala rüyalarımda görüyorum. Öğretmen olduğumum için yüzlerce meslektaşım ve öğrencimin kayıp haberini aldım. Kendi aracımızla Van'a geldik. İlk olarak bir otele yerleştirildik. Sonra çocuklarımın okul durumu nedeniyle Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurda yerleştik. Devletin imkanlarından faydalanıyoruz. Bizimle çok iyi ilgileniyorlar. Allah herkesten razı olsun. Özellikle Vanlıların deprem bölgesine yaptıkları unutulmaz."diye konuştu.

    KYK YURTLARINDA 1072 AFETZEDE MİSAFİR EDİLİYOR

    Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne vekaleten bakan Spor Hizmetleri Müdürü Yalçın Özdemir ise, bin 72 depremzedeyi yurtlarda misafir ettiklerini ifade ederek, "Depremzedelerimiz Van Valiliği, AFAD ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü koordinasyonunda yurtlarımıza yerleşti. Çocuklarına eğitim imkanı da sağlamış olduk. Burada 3 öğün yemek veriliyor. Psiko-sosyal destekler de veriliyor. Depremzede ailelerimiz çeşitli sosyal ve sportif etkinliklere de katılıyorlar. Burada, onların istekleri doğrultusunda mevcut imkanlarımızda ne varsa elimizden geleni yapıyoruz. Sinema ,el sanatları etkinlikeri ile çocuklara oyuncaklar veriyoruz. Bu haftadan itibaren havuz imkanları olacak. Aynı zamanda 96 çocuk da  Zeve ve Bardakçı İlköğretim okulunda eğitimlerine devam ediyorlar. Ayrıca liseye giden öğrencilerimizi de servisle alınıp , kayıt yapılan okullarına götürülüyor. Burada bir aile ortamı var. Çalışan arkadaşlarımız, depremzede vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarını karşılıyor."dedi.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow