hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yalova Belediyesi, Çin'in Panjin kenti ile ilişkileri askıya aldı

    Yalova Belediyesi, Çinin Panjin kenti ile ilişkileri askıya aldı
    expand

    Yalova Belediyesi, Çin'in Panjin kenti ile ilişkileri askıya aldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cem Mete OKUR/YALOVA,(DHA) - YALOVA Belediye Başkanı Vefa Salman, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine uyguladığı işkenceler nedeniyle Çin’in Panjin kenti ile olan kardeş şehir ilişkilerini askıya aldıklarını açıkladı.

    Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova’nın Çin’de ki kardeş şehri Panjin ile devam eden kardeş şehir ilişkilerini dondurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Yalova Belediye Başkanı vefa Salman, “Çin’de Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri’nin gördüğü eziyet, işkence, baskı, dayatma adına ne derseniz deyin artık dayanılmaz boyuta geldi.  Orada ki insanlar seslerini de duyuramıyorlar. Biz de oraya gidemediğimiz için hiçbir şey yapamıyoruz. Yalova’nın Çin’de kardeş şehri var. Çin’in Panjin kenti ile Yalova yıllar önce kardeş şehir oldu. Panjin Yalova’nın ilk kardeş şehirlerinden birisidir. Ben Yalova Belediye Başkanı olarak Çin’in Doğu Türkistan’da yaptığı eziyetlere tepki olarak, Uygur Türklerinin yaşam şartları insani seviyeye gelene kadar, bir Çinli kalitesinde hayatlarını idame ettirene kadar Panjin ile kardeş şehir ilişkilerimizi askıya aldım. Ne onları her hangi bir etkinlik için Yalova’ya davet edeceğim. Ne de onların bir davetine icabet edeceğim. İlişkileri olumlu şartlar oluşana kadar askıda tutmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.

    YENİ KARDEŞ ŞEHİRLER DURES VE KOTOR

    Balkan ülkelerinden 2 yeni şehirle daha kardeş şehir anlaşması imzalamaya hazırlandıklarını, bunlardan birisinin Arnavutluk’un Dures kenti, diğerinin ise Makedonya’nın Kotor kenti olduğunu ifade eden Salman, “CHP Genel Merkezi Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak başkanlığında bir Balkan Masası oluşturdu. Beni de bu masaya davet ettiler. Bu masada birlikte çalışma teklifini severek kabul ettim. Yine Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz başkanlığında bir Türk Dünyası masası oluşturuldu. Ben Balkanlarla ilgili köklerimden gelen bağlarımdan dolayı ve Yalova’nın 20 kardeş şehrinden Balkanların hepsinde tamamen kardeş şehir bulunması nedeniyle bu masada yer aldım. Bu kapsamda Arnavutluk’un Dures Şehri’ne de bir mektup gönderdik ve ikili ilişkilerin başlamasını teklif ettik. Bu ilişkiler kurulup kardeş şehir protokolü imzalandığında Yalova’nın Balkanlarda kardeş şehrinin olmadığı ülke de kalmayacak. Makedonya’nın Kotor kentide Yalova ile kardeş şehir olmak istiyor. Onlarla da görüşmelere başlıyoruz. Yani Balkanlarla bağlarımızı güçlendiriyoruz. Balkanlarda yapılan kardeş şehir gezileri çok başarılı geçti” dedi. 

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow