hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yalova Ulusal Ceviz Toplantısı’na ev sahipliği yaptı

    Yalova Ulusal Ceviz Toplantısı’na ev sahipliği yaptı
    expand

    Yalova Ulusal Ceviz Toplantısı’na ev sahipliği yaptı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde, 17. Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı gerçekleştirildi. Enstitü Müdürü Yılmaz Boz, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde 120’nin üzerinde yerli ve yabancı ceviz genotipi olduğunu söyledi.

    17. Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı Yalova ev sahipliğinde yapıldı. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirilen toplantıda “Orman 77” isimli yeni ceviz çeşidi de tanıtıldı. Düzenlenen toplantıya Yalova Valisi Muammer Erol, Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Gökhan Kızılcı, Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, kurum müdürleri ve çevre illerden gelen üreticiler katıldı.

    İLK ÇALIŞMALAR BU ENSTİTÜDE BAŞLADI

    Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, açılış konuşması yaparak yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Boz, “Ülkemizde cevizle ilgili ilk bilimsel çalışmalar Enstitümüzde başlatılmıştır. Enstitümüzde, ceviz yetiştiriciliği ve işleme pazarlama endüstrisinin iyileştirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, Üniversiteler ve Özel sektör işbirliğinin kurumsallaştırılması için kurulan ‘Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu ilk olarak Eylül 2001’de Tokat’ta düzenlendi. Bu yıl 17. toplantısı ilimizde TAGEM tarafından düzenlenmiştir. 1969 yılında enstitümüzde başlatılan ‘Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Projesi’ kapsamında cevizin çok yaygın olarak yetiştirildiği il ve ilçe tarım teşkilatlarıyla yapılan yazışmalarla üstün ceviz tiplerinin tespiti sağlanmış, ülke genelinde yürütülen bu çalışmayla, 106 tip belirlenerek proje merkezi olan Yalova’ya taşınmıştır. Türkiye ceviz genetik kaynaklarının korunmasında birinci derecede sorumlu olan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, günümüzde 120’nin üzerinde yerli ve yabancı ceviz genotipine sahiptir” dedi.

    BİRÇOK AR-GE PROJESİ DEVAM EDİYOR

    Müdür Boz, enstitüde devam eden ceviz çalışmaları hakkında da bilgilendirdi. Boz, şöyle devam etti:

    “1993 yılında enstitümüzde yürütülen ‘Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Seçimi’ projesi kapsamında, Yalova serisi olarak adlandırılan Yalova–1, Yalova–2, Yalova–3, Yalova-4 ile Bilecik, Şebin, Kaplan 86, Şen 1, KR–1, KR–2 ve 60 TU-1 çeşitleri tescil edilerek ülkemiz ceviz yetiştiriciliğine ilk tescilli çeşitler olarak kazandırılmıştır. Enstitümüzde halen ceviz yetiştiricilik esasları, ıslahı, adaptasyonu ve melezleme çalışmaları altında birçok AR-GE projesi konu uzmanı teknik personellerle yürütülmektedir. Ulusal çapta yapılacak olan bu çalıştayla bakanlık, üniversite, özel sektör ve yetiştirici birlikleriyle üreticilerin bir araya gelerek sektörle ilgili yenilikçi AR-GE projeleri, sorunlara yönelik çalışmalar tartışılarak, çözümler ortaya konulması hedeflenmektedir. Cevizde Orman 77 çeşidinin yetiştirmenin arifesindeyiz. AR-GE, çeşit geliştirme durmaz.”

    FOTOĞRAFLI

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow