hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karadeniz Ereğli belediyesi ata tohumlarıyla üretim yaptı

    Karadeniz Ereğli belediyesi ata tohumlarıyla üretim yaptı
    expand

    Karadeniz Ereğli belediyesi ata tohumlarıyla üretim yaptı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sinan KABATEPE/EREĞLİ(Zonguldak),(DHA)- ZONGULDAK Ereğli Belediyesi, sağlıklı tarımı desteklemek, yerel tohumu korumak, çoğaltmak, halka dağıtmak ve gelecek nesillere aktarmak için başlattığı 'Ata Tohumu Üretimi' projesi kapsamında kurulan serada ilk mahsuller toplandı. Başkan Halil Posbıyık, analizlerinin yapılmasının ardından bir yıl daha deneme üretimi yapıp ardından halka ücretsiz ata tohumu dağıtacaklarını söyledi.

    Ereğli Belediyesi, Delihakkı mevkiinde bulunan alanda kurduğu açık ve kapalı serada binlerce yıllık genetiğiyle oynanmamış sebzeler yetiştirmeye başladı. Ata tohumlarıyla yapılan üretimde, domates, biber, salatalık, kabak, fasulye, patlıcan, kavun, karpuz, bamya, lahana, pırasa ve mısırlar ekildi. Ekilen sebze ve meyvelerin ilk hasadı yapıldı. Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, projede görevli ekibi ve meclis üyeleriyle birlikte ilk hasadı gerçekleştirdi. Başkan Posbıyık, toplanan sebze ve meyvelerden alınan numunelerde, tat, renk, koku ve boyut tahlillerinin yapılacağını açıkladı.

    Projeyle birlikte ilçenin tarımda yeni bir dönüşüm yaşayacağını ifade eden Posbıyık, "2020 yılı itibarıyla yerel tohum projemizi başlattık. Bu amaca uygun olarak Aydın, İzmir, Seferihisar ile kendi bölgemizden, köylerimizden yerel tohumları, ata tohumlarımızı topladık. İlk ürünleri toplamaya başladık. Bunları yetiştiriyoruz ama izliyoruz. Aralarında serpme varsa, aralarında döllenme varsa bunları kabul etmiyoruz. Bu denemeyi bir sene daha yapacağız. Önümüzdeki sene, aldığımız tohumlarla yetiştireceğimiz ürünler istediğimiz gibi ata tohumu özelliklerini taşıyorsa halkımıza dağıtmaya başlayacağız. Bu yıl analizleri yapılacak. 70-80 yıllık tohumlardan ürettiğimiz domatesler var, bir yıl daha üretim devam edecek. Önümüzdeki günlerde mısırların da hasadı yapılacak." dedi.

    Başkan Posbıyık, tarım alanını da büyüteceklerini belirterek, "Ürettiğimiz ata tohumlarını ücretsiz olarak halkımıza dağıtarak köylümüzü ve şehirdeki vatandaşlarımızı sağlıklı tarım için teşvik edeceğiz." diye konuştu.
    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow