hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Filyos çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı

    Filyos çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı
    expand

    Filyos çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,(DHA)- ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi(ZBEÜ), Filyos Vadisi Projesi’ne akademik, teknolojik ve bilimsel altyapı desteği sağlanması ve üniversite iş birliği amacıyla düzenlediği Filyos Çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı.

    ZBEÜ tarafından 'Gelecek Filyos'ta şekilleniyor' başlığıyla düzenlenen 'Filyos Çalıştayı' iki gün sürdü. Filyos Endüstri Bölgesi ve çevresindeki yatırım, üretim ve istihdam konularının ve üniversite iş birliğinin ele alındığı çalıştay, 80 katılımcı ile online olarak yapıldı. ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, çalıştayın sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, Filyos vadi projesinin tüm katılımcılar tarafından ülkenin geleceğine yön verecek mega projelerden biri olarak değerlendirildiği ifade edildi. Türkiye'nin yüzde 99 doğal gaz ithal eden bir ülke olduğuna dikkat çekilen bildirgede, "Türkiye son 33 yılda yaklaşık 800 milyar metreküp doğalgaz ithal etmiştir. Henüz keşfedilen gaz miktarı bile ülkemizin son 33 yılda tükettiği doğalgaz miktarının yarısına denk gelmektedir. Bu bağlamda bölgede keşfedilen doğalgaz kuyuları üretime geçtiğinde, ülkemizin yıllık doğalgaz ihtiyacının yüzde 30’unu karşılama kapasitesine sahip olabilecektir. Ülkemizin enerji talebi hızla artan bir ülke olduğu dikkate alındığında, doğalgaz keşfinin önemi daha da artmaktadır. Doğalgaz keşfinin hem ülkemizin enerji arz güvenliği hem de makroekonomik hedeflerini destekleyecek etkili bir adım olacağı anlaşılmaktadır." denildi.

    FİLYOS TÜRKİYE'NİN YENİ ÜRETİM ÜSSÜ OLABİLİR
    Karadeniz'de bulunan doğal gazın karaya çıkartılacağı Filyos Limanı'nın önemine dikkat çekilen bildirgede bölgenin Türkiye'nin yeni üretim üssü olmaya aday olduğu ifade edildi. Filyos'un gelişime açık bir bölge olduğuna dikkat çekilen bildirgede, şöyle denildi:
    "Marmara bölgesinin Türkiye’nin üretim üssü olması, yüksek maliyet ve iş yükünün giderek artıyor olması yeni benzer lojistik imkanlara sahip üretim alanlarını gerekli kılabilmektedir. Bu bağlamda “Ar-Ge Marmara’da üretim Filyos’ta” modeli bir alternatif olarak değerlendirilebilir ve bunun bir/ilk örneği de Filyos Vadi Projesi olabilir. Filyos bölgesinin Ankara ve İstanbul’a yakın mesafede olması üretim/dağıtım ağı potansiyeline katkı sağlayacaktır. Projenin gerek lokasyonu gerek sunduğu diğer yatırım avantajları, ülkemizin öncelikli gereksinimleri ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin uluslararası başarıları göz önünde bulundurularak havacılık ve uzay sanayine yönelik yatırımların gerçekleştirilmesinin bölge ve ülkemiz ekonomisi ile istihdamına önemli katkılar sağlayacağı değerlendirilmiştir." 

    İSTİHDAM VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE İMKANLAR
    Bildirgede ayrıca Filyos Vadi projesinin hayata geçmesiyle birlikte 10 bin kişinin üzerinde bir istihdam ön görüldüğü belirtildi. Ayrıca bölgenin şehirleşmesi adına adımlar atılması gerektiği ifade edilen bildirgede, "Filyos Limanının da kısa vadede mevcut demiryolu ve karayolu ile bağlantısı sağlanmalıdır. Orta ve uzun vadede ise 3 deniz 3 liman projesi kapsamında ortaya çıkan Filyos, Mersin ve Çandarlı limanlarının bağlantısı yapılmalıdır. Böylece kuzey-güney, doğu-batı bağlantılarının güçlendirilmesine büyük katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir. Bölge üniversitelerinin işbirliği içinde olması ve ortak projeler yürütmesi, bölgeye yönelik projeler üretmesinin desteklenmesi, bu bağlamda bölgeye özel TÜBİTAK, Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları, KOSGEB aracılığıyla proje teşviklerinin verilmesi önerilmektedir. Üniversite öğrencilerinin staj/yarı zamanlı çalışma gibi modellerle desteklenmesi, bölgede üretim için gerekli nitelikli insan kaynağı oluşumuna katkı sağlayacaktır. Bölge üniversitelerinde, ihtiyaç duyulan nitelikli iç gücünü sağlayacak önlisans, lisans ve lisansüstü programlarının açılması ve Filyos Endüstri Bölgesi’nde merkez/enstitü/bölüm-program gibi birimlerin kurulması oldukça önem arz etmektedir." denildi.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow