hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Resim Sanatında Portre: Yüzün Öyküsü

    Resim Sanatında Portre: Yüzün Öyküsü
    expand
    KAYNAK DHA

    ADANA'da Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin konuğu “Resim Sanatında Portre: Yüzün Öyküsü” başlıklı konuşmasıyla ÇÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Eğitimi Ana Dilim Dalı Öğr.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADANA,(DHA)- ADANA'da Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin konuğu “Resim Sanatında Portre: Yüzün Öyküsü” başlıklı konuşmasıyla ÇÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Eğitimi Ana Dilim Dalı Öğr. Gör. Meltem Gökmen oldu.
    Konuşmasında Portre’nin Fransızca Portrait sözcüğünden geldiğini ifade eden Gökmen, Batı sanatı vasıtasıyla çeşitli sanatçılara ait portreleri aktardı. Portrenin Batı sanatında Rönesans tarihinde ortaya çıktığını söyleyen Gökmen, öncelikle Mısır’da bulunan ‘Fayyum Portreleri’ni anlattı. Gökmen, “Mısır kültürünü çok yansıtmayan ancak doğalcı olmaları yönüyle oldukça dikkat çekici portrelerdir. Fayyum portreleri Batı’nın portre anlayışından da ayrılmaktadır. Gelecek kuşaklara aktarılmak için yapılmışlardır. Bunlar genellikle genç insanlara ait portreler olup, göz daha belirgin ve ön plandadır. Bu portrelerde ölümsüz olma anlayışı vardır.” Gökmen, başlangıçta dinsel konuların yer aldığı portrelerde zamanla günlük hayatın yansıtıldığına hatta bir süre sonra güzellik olgusunun bir tarafa bırakılıp portrelerde parçalanmış formlara yer verilmeye başlandığını söyledi. Konuşma sonunda katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Öğr. Gör. Meltem Gökmen’e Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow